Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Annna2 Na tym polega człowieczeństwo, na niedoskonałości i niepewności we wszystkim, na ciągłych wyborach wolnej woli. Ale On wie, jakimi nas stworzył i nie wymaga od nas doskonałości, ale dobrej woli.

A wychodzi nam to życie różnie, bo "żyjemy pierwszy raz". Serdecznie Cię Pozdrawiam :-)

Opublikowano

@LessLove

Bardzo ciekawe słowa - odwrócona perspektywa. Dostaliśmy z miłości raj - do błądzenia , ale chyba rozczarowujemy Stwórcę - Ojca i Matkę. Tekst jest głęboko teologiczny, więc więcej nie będę komentować. Ale bardzo mi się  podoba, spotykam się z  tak ujętą Boską perspektywą w wierszu po raz pierwszy.  

Co do muzyki -  fajne, rockowe brzmienie , lubię metal-ballady. Wydaje mi się, że wokal kobiecy jest za bardzo dominujący. Ale całość - bardzo dobra.  Teraz słucham łagodniejszej muzyki. :)

Świetna robota!  Pozdrawiam. 

Opublikowano

@Berenika97 Dziękuję. Tak, ten tekst jest głęboko teologiczny, kanoniczny w stosunku do Ewangelii i Ksiąg Mojżeszowych, ale... nie do końca zgodny z nauką KK, ani z judaizmem rabinicznym, który oderwał się od Ksiąg Mojżeszowych, budując się na opozycji do Ewangelii IHS.

Pycha "nauczycieli", czerpiących "prawdę" z ludzkich ksiąg prowadzi ich do błędów, których wytrwale nauczają, jak prawdy objawionej. Bóg ich osądzi. Swego czasu, załamywałem swoją znajomością Ewangelii zarówno ŚJ, jak ewangelików, ponieważ posiadłem ją na poziomie... niewytłumaczalnej intuicji. Przyjaźnię się z Nim/ Nią na co dzień i jest nam ze sobą dobrze, to "udany związek", który nie kłócił się z moim małżeństwem, ale je umacniał. Jedno było (małą) ceną :-)  Moja Żona wiedziała, że jestem "niezdolny do kłamstwa", nie dla tego co w Księgach, ale dla tego co we mnie.

Jesteśmy JEDNYM z Nim/Nią, bo nic więcej nie istnieje. Chciałbym, żeby to dotarło zarówno do ateistów, jak do obojętnych oraz "przeciwników korporacji kapłańskich", bo to jest recepta na zrozumienie i szczęście...

Dobranoc, Ber :-)