Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@hollow man Bracie! nawet nie wiesz jak arcychrześcijańską nutę pocieszenia wlałeś swoim komentarzem! Nie trzeba wierzyć, by mieć Boga w sercu :)

Dziękuję za wiarę we mnie! czasem to ona podnosi nas z upadków!

Uznanie własnej słabości, to czasem największa odwaga! Dzięki, że jesteś.

Opublikowano

@Charismafilos mocne metafory. nadają temu wierszowi mrocznego wydźwięku wzwiązku ze zranieniem duszy przez drugiego człowieka. Jest ono tak silne, że przyrównane do zanurzenia w barwiącej substancji...To zabarwienie jest tak silne, że nie sposób bedzię się wręcz tego koloru pozbyć...A czy opłukanie we krwi pomoże, na to musi podmiot liryczny odpowiedz znaleźć sam...Ja osobiscie sądzę, że są inne mniej drastyczne możliwości...

Opublikowano

@Mitylene dziękuję za szczery komentarz! Bardzo to doceniam. 

Może jedynie małe nakierowanie (reżyserskie ;)) - chodzi o ług, który wybiela, najbardziej na świecie wybiela, do bieli aż porażającej swą czystością i blaskiem. A i opłukanie we krwi jest czysto symboliczne.

Zostawiam jednak z własną interpretacją :)

Opublikowano

@Mitylene to nawiązanie do fragmentu z Księgi Malachiasza:

Oto Ja wyślę anioła mego, aby przygotował drogę przede Mną, a potem nagle przybędzie do swej świątyni Pan, którego wy oczekujecie, i Anioł Przymierza1, którego pragniecie. Oto nadejdzie, mówi Pan Zastępów.  Ale kto przetrwa dzień Jego nadejścia i kto się ostoi, gdy się ukaże? Albowiem On jest jak ogień złotnika i jak ług farbiarzy.  Usiądzie więc, jakby miał przetapiać i oczyszczać srebro, i oczyści synów Lewiego, i przecedzi ich jak złoto i srebro, a wtedy będą składać Panu ofiary sprawiedliwe. Wtedy będzie miła Panu ofiara Judy i Jeruzalem jak za dawnych dni i lat starożytnych. Wtedy przybędę do was na sąd i wystąpię jako świadek szybki przeciw uprawiającym czary i cudzołożnikom, i krzywoprzysięzcom, i uciskającym najemników, wdowę i sierotę, i przeciw tym, co gnębią obcych, a Mnie się nie lękają - mówi Pan Zastępów. [Ml3,1-5]

oraz do opisu przemienienia wg św. Marka:

Po sześciu dniach Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i Jana i zaprowadził ich samych osobno na górę wysoką. Tam przemienił się wobec nich.  Jego odzienie stało się lśniąco białe tak, jak żaden folusznik na ziemi wybielić nie zdoła. [Mk9,2-3]

Nadal nie nakłaniam do zmiany własnej interpretacji, ale cieszę się, że pochyliłaś się głębiej :)