Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@.KOBIETA. te " ziarenka tęsknoty" dosadnie ukazują stan emocjonalny braku bliskiej osoby. Motyw deszczu pełni tu niemałą rolę, bo daje poczucie kontroli. Bez niego odwodnienie , a tym samym tęsknota murowana i ciężko się z nią pogodzić. Ona odbiera życie, które uchodzi powoli...

Opublikowano

@Mitylene dziękuję , pozdrawiam Ciebie serdecznie!  @Migrena dzięki Migrenko, zapomnij o tych ostatnich moich jazdach, ok ?

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@hania kluseczka  oj haniu haniu …Ty zazdrośnico coś więcej mam ochotę napisać ale jestem teraz pod specjalnym nadzorem jako nowicjuszka a mój bodyguard Mateusz przyjdzie zatwierdzić ten komentarz dlatego muszę być grzeczna.!  pozdrawiam Ciebie

Opublikowano

@.KOBIETA. Jest to bardzo emocjonalny wiersz, oparty na motywie suszy, która staje się symbolem tęsknoty oraz deprywacji. Pole leksykalne utworu skoncentrowane jest wokół obrazów wskazujących na brak wody: lepka ślina, prażone ziarenka spękane usta, odwodnione ciało, nienasycona (...) ziemia która tęskni za deszczem.

Doznania cielesne (pierwsza strofa) zharmonizowane zostały z metaforą pustyni, która jest reprezentacją uczuciowego krajobrazu osoby mówiącej w wierszu. Nie jest to przenośnia wybitnie nowatorska, lecz tekst ma swoje zalety. Udały Ci się te "prażone ziarenka", odzwierciedlające mocne przeżywanie, smakowanie emocji do końca, co jest niezbędne aby się od niej ostatecznie uwolnić.

"Tęskni" w ostatniej linijce -> do zastąpienia innym czasownikiem (wyeliminuj powtórzenie, które w mojej ocenie nie pełni żadnej istotnej roli w tekście).

AH

Opublikowano

@Alicja_Wysocka

dziękuję Alicjo :) przytulaniec zawsze i wszędzie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

z Tobą tym bardziej pozdrawiam z uśmiechem

@andrew

czekam zatem na ciepły deszcz dziękuję! Pozdrawiam serdecznie!

@Aleksander Hoorn

dziękuję za Twój komentarz! Masz całkowitą rację z tym powtórzeniem! Zastanowię się nad innym czasownikiem.! Tak! To nie jest wybitny wierszyk ale czy którykolwiek mój taki jest?   pozdrawiam serdecznie! 

@Migrena

Ja nie zapomniałam… wzajemnie Migrenko !