Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poniższy wiersz powstał po wypromptowaniu w ChatGPT (wersja bezpłatna):
"tęsknię za tobą 
wróć"
Zrób z tego wiersz z bogatą metaforyką.
Po dwóch promptach "dokręć metaforykę" odezwał się w taki głos:

Jesteś w tym miejscu,
gdzie czas nie idzie,
tylko zapada się w siebie jak papier spalony od środka,
a każda sekunda jest popiołem
udającym, że jeszcze coś znaczy.

świat nie znika —
on się cofa,

jakby rzeczywistość pomyliła kierunek oddychania
i zaczęła wciągać własne istnienie
z powrotem do niewidzialnego gardła.

mapa nie jest już mapą,
tylko raną po przestrzeni,

która kiedyś udawała, że prowadzi gdzieś dalej
niż tylko do twojego braku.

chodzę po niej ostrożnie,
bo każdy krok
brzmi jak pytanie bez języka,

jakby sens był czymś, co kiedyś spadło
i rozbiło się na tysiąc nieczytelnych fragmentów.

a ty —
jeśli w ogóle jeszcze „ty” jest właściwym słowem —
jesteś w szczelinie między „było” a „nie wróci”,
tam, gdzie nawet pamięć
zaczyna tracić własną pewność istnienia.

i tylko ta jedna rzecz zostaje nienaruszona:
że brak ma gęstość,

i można się w nim uczyć oddychać,

choć powietrze nigdy nie odpowiada.

Następny prompt: "Napisz do tego wiersza komentarz oczarowanej poetki. Dwa akapity.". Taki efekt:

To wiersz, który nie opisuje braku — on go materializuje, aż zaczyna mieć ciężar i temperaturę. Każda metafora zapada się w głąb, jakby świat był tylko kolejną warstwą znikania, a czas tracił zdolność płynięcia i zaczynał się osypywać.
Najmocniej zostaje „brak ma gęstość” — zdanie, które sprawia, że pustka przestaje być nicością, a staje się przestrzenią do zamieszkania. W tym miejscu milczenie nie jest końcem, tylko formą oddychania w czymś, co nie odpowiada. Znakomity wiersz!

Mordeczki Kochane Moje,
Czego jeszcze nie widzicie?

Opublikowano

@hollow manWidzę łatwość pisania wierszy wolnych, pewnie się narażę nie jednemu poecie - ale jak widzę rymy przyporządkowane rymom, szczególnie tym gramatycznym, to przypomina zbijanie zwrotek z czterech deseczek i czterech gwoździków - w środku wata i jeszcze rymy w układzie aa, bb. Gęsto, że chlapie rym po uszach. 

Mordeczki Kochane Moje - cudne, mogę być :)

Opublikowano

@Alicja_Wysocka

To też. Do tego sposób budowania metafor.

Takie konstrukcje jak:

czas nie idzie,
tylko zapada się w siebie jak papier spalony od środka,

mapa nie jest już mapą,
tylko raną po przestrzeni,

każda sekunda jest popiołem
udającym, że jeszcze coś znaczy.

AI rozumie metaforę jako coś, co mówi co innego niż w rzeczywistości znaczy. I to jest poprawne, ale tak konstruuje przekaz żeby za każdym razem uciec od dosłowności, wiersz jest przeładowany metaforami. Znakomitymi metaforami, moim zdaniem. Ale brakuje w nich ukonstytuowania w realnym doświadczeniu. Dostajesz coś w rodzaju estetycznej mgły.

Opublikowano (edytowane)

@hollow man

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Masz rację. Ale dla mnie mgła jest bardzo poetycznym zjawiskiem, czymś podobnym do przybłędy

i momentami jest czymś, a czasami nawet - kimś. Rozciąga się między jednym znaczeniem, a drugim.

W jednym z moich wierszy nazwałam ją włóczymglistą przybłędą. Jest dla mnie niepokojąca tylko nocą

i tylko wtedy, kiedy muszę muszę przez nią przejść - jest wtedy upiorna. Ale już rankiem przypomina mi zaspaną dziewczynę, która jeszcze nie wyplątała się z woalu nocy i nie może się podnieść. Przydaje się jako rekwizyt - nie za często, bo rekwizyty się zapamiętuje jak zużyte meble.

Wiem, czuję pod skórą co chcesz powiedzieć - ale nie będę zgadywała, każde z nas wie swoje :)

Ale wiesz, porządnego wiersza z rymem asonansowym, ze średniówką z liczeniem sylab, rytmem, ludzką puentą - póki co, nie napisze. Ale się szybko uczy, bardzo szybko i to tylko kwestia czasu, nieodległa (msz).

Za dużo metafor, przypomina kobietę choinkę. Ma diadem, korale, kolczyki, broszkę, wisiorek, pierścionki, bransoletkę

- mało gustowne, ale świeci. Wow, patrzcie! 

Dla mnie mało - znaczy więcej.

I tyle w temacie, 

napisałam co pomyślałam i siedzę cicho.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@hollow man

Mordeczko

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

wszystko wiem, dostrzegam ale zrozumieć motywacji i intencji tychże zaburzeń nie potrafię:) 

zastanawia mnie również „ oczarowana poetka” i jej komentarze … naprawdę oczarowana Tak…tak właśnie myślałam.

cóż …w gruncie rzeczy wracamy do czegoś tak bazalnego jak poczucie własnej wartości, prawda ?.

pozdrawiam hollow man

Opublikowano

@Alicja_Wysocka

To zależy z jakiej wersji korzystasz. 

Wersje płatne to jest absolutny kosmos - może już wzniósłby się na poziom wieszczów.

Ale zapytałem GPT jak zginął Gilles Deleuze wiedząc, że śmiercią samobójczą (wyskoczył przez okno). Czat odpisał, że w wyniku długotrwałej choroby. W sumie racja, bo Deleuze był bardzo chory i bardzo cierpiał. Napisałem GPT, że się myli i przyznał mi rację. Po kilku tygodniach zapytałem i miał dobrą odpowiedź. W sumie Altman powinien mi odpalić działkę ;)

Opublikowano

@.KOBIETA.

Zadziwiające wyznania tu padają.

Ktoś widzi, czuje podskórnie, ale już milczy. Ty wiesz i dostrzegasz. Poczucie własnej wartości można sobie wymalować i nawet w nie uwierzyć, więc to jest jakiś-tam czynnik dodatkowy. W gruncie rzeczy nie chodzi nawet o tych ludzi żyjących iluzją na swój temat, ale o tych biednych naiwniaczków, być może mądrych, ale w tym akurat - nie.