Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Nata_Kruk

Śliczne wspomnienie i nie tylko. Zobaczenie siebie z perspektywy...

...

chmury opierają się 

o szczyty gór 

dziś błękit bez jednej chmurki 

wracają dawne wspomnienia 

nastrój jest bankiem pamięci 

witały kiedyś 

i Rysy i Giewont i Kasprowy 

bywało zmyły pot deszczem 

surowy czas zdobywania 

nie tyłko...nieba

i ... siebie 

...

Pozdrawiam serdecznie 

Miłego dnia 

Opublikowano

@Nata_Kruk

Ciekawa historia!

Wniosek jest prosty- góry to jedyne miejsce na świecie, gdzie płacisz za to, żeby cię zmoczyło do suchej nitki, przewiało, nastraszyło piorunami i na koniec uszkodziło kolano... a Ty po powrocie mówisz z uśmiechem- "Było warto, powtórzmy to!".

Dwa lata temu też złapała nas burza na szlaku, ale kolana nie ucierpiały. :) Rozumiem ten sentyment - bo czasami oglądamy zdjęcia i też wzdychamy - "Ach, jak było fajnie!" :))

Opublikowano

Jak widać góry mają to do siebie, że górska droga jest poezją, a wędrowiec poetą. Lubię góry, deszcz, mapy i kartki z podróży. Mała Wysoka wydaje się być przyjaznym miejscem, a kolano może nawalić nawet w łazience. 

Opublikowano

Bardzo wyraziste wspomnienia, warto do takich wracać. A góry?  Cóż... kocham i choć mam je na codzień nigdy ich dosyć.

Ale zawsze podchodzę z dystansem i pokorą. Tak trzeba. 

Fajny, wspominkowy tekst. Doskonale rozumiem emocje peelki;) Serdeczności Nat. 

Opublikowano

@tetu... masz na co dzień.. góry.. chyba zazdroszczę. Jasne, tam w górze, dystans i pokora bardzo ważne.

Dziękuję za zrozumienie emocji... :) Serdeczności I Tobie.

@Proszalny... ładnie skomentowałeś. Masz rację, góry są poezją, a wędrowiec kluczy na szlakach i w słońce,

i w deszczu, bo nie da się zniknąć w połowie drogi, gdy nagle załamanie pogody. A tak tam bywa. Dziękuję.

ps. można i w łazience uszkodzić kolano, zależy od wygibasów, jakie ktoś tam robi... :)

@Waldemar_Talar_Talar... było warto..:) Waldku. Dzięki.

@Berenika97... w chwili bycia w górze, gdy aura męcząco - horrorkowata, przemknie myśl.. i po co mi to..

ale gdy się wróci na dół, po konkretnym posiłku, kąpieli.. jest się ponownie na tym szlaku... analizujesz i.. zasypiasz..:))

Ja, z przyjemnością płaciłam za lokum.. a co góry oferowały, brało się.. po wcześniejszym sprawdzeniu prognoz.

Dziękuję za komentarz.

@violetta... Pieniny, Beskidy i Karkonosze.. to także bardzo urokliwe miejsca... :)

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Osobiście, nigdy mnie nie ciągnęło na.. Giewont.. tam tłok, jak w metrze. Na Kasprowym też, ale jest w miarę szeroko, wchodziłam na niego i schodziłam, kilka razy.

Rysy.. byłam tylko raz, od strony polskiej, zejście 'do sąsiadów' i.. powrót. (cudowny szlak)

Pięknie określiłeś.. to czas zdobywania.. "nieba", ale przede wszystkim.. siebie. Dziękuję Andrzej.

@Berenika97... zdjęcia i filmy w "wypraw górskich" oglądam cyklicznie.... lubię to..:) bo to miła sprawa. Rób to także.

Za czytanie oraz śladzik w okienku treści...

Rober Witold Gorzkowski, Łukasz Jurczyk, PoeTka, Lena2, Rafael Marius, Andrzej Zajączkowski, Mirosław C.

Marek Zak1. Lass Love, Ala Wysocka.. jazzkółka.. 

BARDZO Wam dziękuję.... sorry, bez małp.. to się dwa razy dłużej dziobie.

Wszystkich Czytelników serdecznie pozdrawiam.

Edytowane przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)