Leszek Piotr Laskowski Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu "Horyzont – pożeracz dni" Horyzontu w czerwieni wieczoru, dnia żal, tej zakrwawionej zorzy dniem w pomieraniu, porankiem ruszą śpiewy, tańce – ruszy bal, przy dnia ponownego krwawym powijaniu. Wysnują się zza lasu słońca promienie, przebudzą lękliwie żyjątka – w niskiej mgle, szum orkiestry liściowej lasu brzmieniem rozpłynie się w życie, – dźwięk natury w tle. Budzi się, budzi! Rozwija! – Rozkwita dzień, niepowtarzalnej historii, jak pęk kwiatu, jednodniowy bohater, pędzący jak cień, od wschodu do zachodu, do końca świata. Wieczoru starzeniem, czerwienią zachodu, obieżyświat zmęczony, – przejrzysty i rączy, świtem poczęty, w wieczorne sunie chłody, gdzie pożarty horyzontem, – krwawo skończy. Leszek Piotr Laskowski. 5
Poet Ka Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu @Leszek Piotr Laskowski napisał to człowiek lasu, obserwator świata natury, kolorysta. 1
LessLove Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Taki jak ja, jak Proszalny. Ty też? Posadziłem sporo drzewek, ale większość już tam rosła, zanim przyszedłem. Kuzyn - rolnik, co pewien czas wycina mi jakieś, bo głuszy inne, bo stare, bo krzywe, pozwalam, ale chciałbym zachować wszystkie.
Berenika97 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @Leszek Piotr Laskowski To wiersz, który czyta się jak oglądanie zachodu słońca - powoli, z narastającym poczuciem, że coś pięknego właśnie przemija. Dzień jako życie w pigułce - narodziny, rozkwit, zmęczenie i kres. Nie tylko o słońcu tu mowa. Niepokojący ostatni wers. Świetny utwór!
Rekomendowane odpowiedzi