Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ten motylek to modliszka
ale nie tak jak myślisz
taka sytuacja
podmiot ma przed sobą
ogromną modliszkę
sam nosi mas kę
ale nie wie
jaką płeć
reprezentuje maska
tkwi więc w dy le ma cie
jak jest post rzegany
stara się przestarać
odbić w oczach Innego
aby zobaczyć kim jest
jak sam staje się
modliszką
i jakie Pragnienie
wynika ze spojrzenia
s p o j r z e n i a

Opublikowano

@hollow man modliszka nie ma do czynienia z entomologiem, tylko z maskującą się potencjalną ofiarą. "To nie tak, jak myślisz, źle to odbierasz...", takich słów używa się w rozmowie, żeby zdezorientować "atakowanego". Oglądanie w powiększeniu, służy ukazaniu spraw ludzkich. Bezradność, konieczność maskowania się, bycie na celowniku, w nieustannym poczuciu zagrożenia, że się jest ocenianym i ta ocena służy selekcji, to znak czasów. 

Opublikowano

@Poet Ka

Myślę, że to nie tylko znak czasów, ale i metafora kondycji ludzkiej.

Człowiek w tej perspektywie odczuwa brak wynikający z niepełnego postrzegania siebie.

Na ten brak próbuje znaleźć odpowiedź w oczach Innego i pyta go: Kim jestem? Kim jestem w Twoich oczach? 

Ale również: Czego ode mnie chcesz?

@Charismafilos

Zaczynasz?! Aż tak jestem pogrążony w swoim delulu, że teraz dopiero? ;)

Opublikowano

@hollow man nie znam innego lepszego Poznania (ok, znam - Kraków ;) ) niż poprzez relację. Wymaga zaangażowania i wysiłku, przeciera ścieżki neuronowe w głowie ;) Jasne, że jest głębsze w tym zagadnienie. Jednak dla mnie kluczem jest moja decyzja - chcę Cię poznać, interesujesz mnie jako człowiek, wydobywam Cię z masy i obojętności, stajesz się ważny dla mnie, więc liczy się to co myślisz, jak czujesz, co Cię interesuje, jakie masz zdanie :) - to tak w skrócie :)

Opublikowano

@hollow man Ciekawe, podmiot sam nie wie czy jest w takim układzie ofiarą czy drapieżnikiem, chce być jednocześnie kimś pokroju rozmówcy, tak samo decydującym i dominującym(?). Ale z drugiej strony pragnie odgadnąć kim jest w czyichś oczach i w rezultacie stać się tym motylem na którego jest chrapka. No ale... stając się tym motylem znów zyskuję władzę, bo może tę modliszkę rozczytać i  wykorzystać dla swoich korzyści.

Obym zbyt daleko nie zbłądziła tą interpretacją, cokolwiek oznacza ten wiersz, bardzo mi się podoba :)