Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po cóż mi ta wiosna

po co lata i jesienie

wtorki, czwartki i niedziele

epoki i wszystkie ery

Dzisiaj już mi nie potrzeba

żadnych nowych kalendarzy

kiedy wszystko przeminęło

nic się dla mnie nie wydarzy

Bo nie ma już więcej „kiedy”

gdy ja nie chcę  już niczego

czemu żeś mnie ty, niebogo

nie wzięła ze sobą w drogę

Słyszę obok twe milczenie

słyszę szept bez dźwięku

brak twojego głosu

brak mojego sensu

Dzisiaj marzę, o czasie

żebyś szybko minął

przestał nas rozdzielać

serce poniewierać

Twoja nieobecność

usprawiedliwiona

a moja tęsknota

jeszcze nie skończona

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Le-sław (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Le-sław Bardzo smutny wiersz. Często, gdy tracimy kogoś bliskiego nagle dziwimy się, dlaczego ptaki dalej śpwiewaja, dlaczego szumia liście, dlaczego idzie wiosna i dalej toczy się życie. Nie ma odpowiedzi an te pytania, ale trzeba je zadawać, trzeba o tym pisać wiersze.

Opublikowano

nie wiem! Ale przyjdzie Pisarzowiczka; napisze, że jej się wierszyk podoba i wiosna rozkwitnie

A mi się bardzo podoba zdjęcie! pozdrawiam! 

Opublikowano (edytowane)

@KOBIETA

Zdjęcie wczoraj zrobione, jeszcze pachnie szuwarami. A wiosna zwodzi i żartuje sobie z nas, jak niektóre psotne KOBIETY :-)

"czemu żeś ty mnie, niebogo" jest ewidentnym archaizmem w równie archaicznym szyku.  

Jednak zmienię szyk na "czemu, żeś mnie ty, niebogo"... żeby się przypodobać pewnej KOBIECIE

Pzdr

Edytowane przez Le-sław (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@APM

Zastanawiałem się, czy go tu umieścić, ale poetyckie dusze akceptują tradycyjną formę i emocjonalną treść, nie zadając osobistych pytań. Dojrzewamy do bardziej świadomego życia, przeżywając odchodzenie bliskich. To zawsze boli, ale dobrze przeżyte, czyni nas lepszymi.

Widziałem kiedyś reportaż o oryginalnym obyczaju jakiegoś endemicznego plemienia w Azji, gdzie narodziny każdego dziecka są witane płaczem rodziny i społeczności. To prawda o życiu.

Zachodnia kultura odcina się od tematu śmierci, izoluje i traktuje jak wstydliwe tabu. To "higieniczne" zakłamanie.

Opublikowano

@Le-sław A śmierć należy przecież do życia. Mnie osobiście interesują kulty zmarłych na całym świecie. Skad i dlaczego zrodziły się jakieś tradycje. Jak dawne ludy żegnały bliskich zmarłych, przeżywanie żałoby. Nie są to łatwe tematy, ale izolowanie się od nich, tak jak słusznie napisałeś, to pójście na łatwiznę, to zgoda na zakłamanie.

Opublikowano

@KOBIETA

... but I won't stop trying... yeah

@Whisper of loves rain

Dziękuję. Boli i nie przestaje boleć.

Nie pisałem wierszy do marca`26, ale już bym zgłupiał, gdybym nie pozwolił im żyć. Mają do tego prawo, ja je tylko spisuję. Nigdy dotąd mi tak nie odwaliło, a na pewno nie w tej formie (wiersza). To chyba wina wiosny, bo ona przeciwstawia się śmierci - ale jej nie zapomina, wykwita na "żniwie śmierci" jesieni i zimy.

Pzdr

Opublikowano

OK, delektuję się Twoimi wierszami, "charakterkiem" i pozostanę w stosownym lęku

Nie piszę tak śmiało w tematyce miłosnej, jak Ty ale... może mnie ośmielisz. Piszę o miłości, ale nie ma miłości między M&K bez erotyki, tacy jesteśmy M&K. 

Wszystkie wiersze mówią o miłości: świata, ludzi i Boga. Mistycy piszą w niezwykle erotyczny sposób o Bogu (np. św. Jan od Krzyża). Naprawdę, można się momentami zarumienić... Ale mają na myśli co innego, tylko tak im wychodzi