Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do niedawna wiedziałem co się dzieje na podstawie nagłówków w artykułach na wirtualnej czy x teraz po prostu nie czytam żadnych wejść na strony newsowe już nawet przestałem słuchać moich ulubionych lewaków z kanady może to obojętność przeładowanie kolejnymi breaking news paski lecą kaskadą czasami wrzucę cnbc notowania akcji analizy giełdowe uspokajają świat wiruje w takt wzrostu na lockheed martin a ja się zastanawiam czy aronofsky powinien nakręcić drugą część pi czy właśnie w niej jesteśmy baudrillard napisał wojny w zatoce nie było i żadnej później tak czy inaczej dzieci do obsługi dronów szkolić trzeba od małego
takie przemyślenia
bo patrzyłem akurat 
w twoje oczy
gdy telewizor 
w pokoju obok
obwieścił
że jakaś 
nowa wojna

Opublikowano

@hollow man

W tym wierszu obnażasz przygnębiający w istocie fakt, że wydarzenia, które powinny nami wstrząsnąć, zbudzić do refleksji, protestu, działania, wybić ze strefy komfortu, sprowadzić z chmur na ziemię - przestały mieć znaczenie, straciły swój ciężar gatunkowy, dramatyzm, ładunek emocjonalny.

Może przez to, że już nie reagujemy całym sobą na zalew informacji o wszystkim, co dzieje się na świecie, bo tego jest tyle, i dzieje się tak często i tak intensywnie, że odnosząc się do każdej wiadomości - we własnym sercu - wszyscy wylądowalibyśmy w szpitalu psychiatrycznym.

To jest rodzaj mechanizmu obronnego - obojętność i takie nastawienie - "życie toczy się dalej". Moje życie, moja codzienność. Mogę rejestrować kątem umysłu kolejnego newsa, ale w niego nie wchodzę emocjonalnie.

Może zabrzmi to cynicznie, ale wydaje mi  się, że ta strategia, pomimo głosów o znieczulicy, jest skuteczna i sensowna.

Opublikowano

@vioara stelelor

Tak właśnie. Trochę się obawiałem, że dostanę komentarz w stylu: "Ludzie umierają, a Ty se jaja robisz". To trochę też o mediach jest. Jeśli porównamy przekaz gazeta/radio/telewizja/internet, to trzeba się zgodzić z McLuhanem: "Medium is the message". Okazuje się wtedy, że kanał i forma znaczą więcej niż treść i wpływają na strukturę wiedzy i obraz świata jaki budujemy w swoich głowach.

I tak - cała reszta to próba ochrony przed inwazją treści ze świata, w którym historię tworzy się na potrzeby spektaklu podczas gdy megastruktura kapitalistyczna radzi sobie w każdych warunkach (dopiero po napisaniu sprawdziłem czy akcje Lockheed Martin wzrosły w ostatnim półroczu; wzrosły o 48%).