Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj kluczyło, oj, kluczyło, moje opowiedzenie się, żeby tylko nie podpaść, nie wiadomo komu tak naprawdę zresztą. I żeby tylko nie upaść i żeby nie na głowę. Śmiał się ze mnie, bo śmiał się z pewnością i z pewnością szczerze, ten wielki i tutejszy światopogląd.

Warszawa – Stegny, 20.02.2026r.

Opublikowano

@Leszczym

Genialnie oddajesz stan asekuracji. Słowo „kluczyło” sugeruje brak prostej linii, to strategia przetrwania - takie „opowiedzenie się”, które jest na tyle mętne, by w razie czego można było się z niego wycofać. Ważnym elementem jest personifikacja światopoglądu. Nie jest on tu zbiorem zasad, ale siłą, która patrzy i ocenia.

Fraza „żeby tylko nie upaść i żeby nie na głowę” to obrazowe przedstawienie lęku przed totalną kompromitacją lub ostatecznym upadkiem.

Gorzka lekcja o tym, że ucieczka przed odpowiedzialnością za własne poglądy i tak kończy się porażką - bo światopogląd, przed którym uciekamy, zawsze nas dogoni i wyśmieje naszą chwiejność.

Opublikowano

@Berenika97 Wiesz, jestem z tego tekstu zadowolony i z czasem jest, a u Ciebie będzie też na bank, o ile już nie jest, że te różne obrane przez nas światopoglądy naprawdę się z nas śmieją. I to praktycznie każde bez wyjątku :)) W światopoglądzie jest też coś jakby nie do końca osiągalnego, to ciągłe dążenie jest, które z czasem zamienia nas naprawdę w zabawną postać.  

Opublikowano

@Berenika97 No tak, dużo mówi się o dystansie. Ale i przesadny dystans do siebie też jest osobliwy i czymś zabawnym. Mówi się też o równowadze i świadomości, ale weź tak bądź mądry i zostań taki zrównoważony i uświadomiony... Już nie mówiąc o tym, że w ogóle pisanie, arty, sztuka, mają wymiar mocno emocjonalny często, a jeśli tak jest to ciągle ciebie to nieco wytrąca z równowagi. No w każdym razie ja tak mam właśnie.

Opublikowano

@Berenika97 Absolutnie tak uważam że jest, a sprawdziłem to w praktyce. I to podwójnie, bo nie zawsze robiłem arty. Zresztą wystarczy popatrzeć po tych czy innych artystach jacy oni są w tym. Jeden lepszy aparat od drugiego i to taka jest raczej prawda :))