vioara stelelor Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu Zrzucam dziś z ramion zimę, jak zbyt ciężki kożuch, uczę się znów oddechu, co o nic nie prosi, lecz mi myśli wypełnia wiatrem ciepłym, miodnym, już nie muszę się błąkać wśród martwych ogrodów. Zasługuję na chwile gorące, spełnione; każda droga przede mną jest przejrzysta, jasna, każdy krok mnie przybliża do szczęścia i światła. Wstecz nie patrzę, a pewność jak talizman noszę. Zasługuję na miłość, w której będę wolny, i pójdę ufnym krokiem przez mórz wody błogie w ciepłe drżenie jutrzenki, w jej świetlistą słodycz. Wierzę sercu i drzewom. Już nie znikam - rosnę. I do chmur się uśmiecham - jakbym był znów młody. Życie dni mi powierza - a resztę - mam w sobie. 3
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @vioara stelelor Szczęśliwy sonet - młody, bo też dopiero co narodzony. Wszystkiego dobrego temu, co w nim i przed Wami. A wszystko co młode, to: uczenie się oddechu jasne drogi jutrzenka uśmiech do chmur rosnę To wszystko buduje wrażenie wewnętrznej wiosny. Witaj na świecie :) 1
vioara stelelor Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Alicja_WysockaWiosna, zmiany... :) Zawsze warto włączyć się, duchowo, do cyklu natury wtedy, gdy coś się zaczyna, a nie kończy. Edytowane 1 godzinę temu przez vioara stelelor (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @vioara stelelorAle zimą też da się żyć, wystarczy trochę ciepła i wierszy, już nie mówię o chlebie, bo nie samym chlebem, przecież. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Czarek Płatak Opublikowano 34 minuty temu Zgłoś Opublikowano 34 minuty temu To afirmacja dojrzałej siły — zamiast znikać, zaczyna rosnąć. 1
Berenika97 Opublikowano 6 minut temu Zgłoś Opublikowano 6 minut temu @vioara stelelor Ten wiersz oddycha. Czuć w nim moment, kiedy coś w środku odpuszcza - nie z rezygnacji, ale z gotowości. "Zrzucam zimę jak zbyt ciężki kożuch" - to zdanie nosi w sobie całą historię bez konieczności jej opowiadania. I ta pewność noszona jak talizman - nie krzykliwa, nie na pokaz, tylko wewnętrzna. Piękne też, że zaufanie kieruje się nie ku ludziom, lecz ku sercu i drzewom - jakby prawdziwe oparcie było zawsze gdzie indziej niż myśleliśmy.Najbardziej trafiło do mnie zakończenie - "Już nie znikam - rosnę." Trzy słowa, które mogłyby być całym wierszem.
Rekomendowane odpowiedzi