Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

35. Spalić miasto

(narrator: grecki najemnik w służbie Dariusza)

1.

Narada trwała.
Każdy mówił
zbyt cicho, jak na klęskę.

2.

Lampy dymiły.
Strach pachniał
spaloną oliwą.

3.

Memnon milczał.
A więc decyzja
już zapadła.

4.

Kiedy wspomniano
o ogniu,
nikt nie protestował.

5.

Wojna uczy,
że lepiej palić
niż tracić.

6.

„Zostaną nieliczni.”
Zawsze ktoś musi
liczyć do końca.

7.

Zgłosiłem się sam.
Ucieczka wymaga
nadziei.

8.

Twierdza Salmakida —
mój nowy dom,

z widokiem na pogorzelisko.

cdn.

Opublikowano

@Łukasz Jurczyk

Domyślam się, że sytuacja opisana w tej części to ciąg dalszy oblężenie Halikarnasu. Kiedy Memnon zdał sobie sprawę, że nie utrzyma miasta, podjął decyzję o podpaleniu go i wycofaniu się do cytadeli. "Cisza" na naradzie jest nienaturalna ("zbyt cicha"). To nie jest panika, lecz moment, w którym wszyscy zrozumieli, że przegrali. Obraz dymiących lamp i zapach "spalonej oliwy" - to zapowiedź głównego motywu - ognia. "Lepiej palić niż tracić". To brutalna ekonomia wojny. Jeśli nie możesz czegoś obronić, zniszcz to, by wróg (Aleksander) tego nie przejął. "Zawsze ktoś musi liczyć do końca" - narrator przyjmuje rolę tego, kto będzie patrzył na zagładę. "Zgłosiłem się sam , Ucieczka wymaga nadziei"- to kluczowe zdanie, bo uciekają ci, którzy wierzą, że gdzie indziej będzie lepiej (mają nadzieję). On zostaje, ponieważ jest nie ma dokąd wracać, nie ma w co wierzyć. Nie ucieka przed śmiercią, bo życie bez celu nie ma dla niego wartości. Wybiera bycie widzem apokalipsy.

W tej części umiera nadzieja.  Świetny tekst, jak zwykle! :) 

Opublikowano

@Berenika97 Bardzo dziękuję!!!

Masz rację. Ta część opowiada o końcowej fazie upadku Halikarnasu. Obrońcy podpalają miasto, aby pod osłoną ognia się ewakuować na perskie statki (nie zważając na los mieszkańców miasta). Zostaje nieliczna załoga w umocnionych punktach: forcie na wyspie przy wejściu do portu i w przywołanej twierdzy Salmakida, o której będzie odrębny wątek. 

Salmakida będzie stawiała opór jeszcze przez prawie rok oblężona przez wydzielone macedońskie siły. Niestety w dostępnych mi źródłach nie znalazłem więcej informacji, co do przebiegu jej oblężenia i losu załogi. Więc wszystko co będzie o niej publikowane, to moja radosna twórczość :)

Taki mały hołd dla dzielnych ludzi :) 

Pozdrawiam