Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Mitylene Opublikowano 7 Lutego Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Umiera powoli gubiąc wszystkie promienie jak dogasające słońce zmęczone dniem ma w sobie dziwną lekkość snu potykającego się o zegary z którymi jeszcze nigdy nikt nie wygrał rozmiękły tylko w dusznej atmosferze lata cichnąc w eterycznym szumie fal wzbił się raz jeszcze jak Ikar nakarmiony nadzieją, ale nie odnalazł wersów krople rosy na głoskach posrebrzały tak... Autor fotografii: M. Lewandowska Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 7 Lutego przez Mitylene (wyświetl historię edycji) 8
tetu Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego Stworzyłaś bardzo subtelny, liryczny klimat. Lubię takie pisanie. Jednak puenta pozostawia niedosyt;) Ale ogólnie bardzo na tak. Pozdrawiam. 1
Mitylene Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @tetu te niedopowiedzenia są czasami w poezji potrzebne...Niech interpretacja tym razem potoczy się zgodnie z odczuciami odbiorcy:) 1
Berenika97 Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Mitylene Działa na wyobraźnię, bardzo klimatyczny, delikatny i refleksyjny. 1
tetu Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Mitylene nie chodziło mi o to żebyś dopowiadała. Niedopowiedzenia są jak najbardziej wskazane. Mnie ten piękny wiersz po prostu się urwał. Jest to oczywiście bardzo konsekwentne w stosunku do tytułu i dobrze, że zdecydowałaś się na taki zabieg, ale jeśli o mnie chodzi, to ten moment zawieszenia w puencie, tego nagłego zerwania potrzebuje jakiegoś szarpnięcia. Chciałabym zostać z jakąś zadrą w środku, pęknięciem, ewentualnie z czymś radośniejszym, a zostałam z pustymi dłońmi. Myślę, że rozumiesz co mam na myśli. Ale wiersz piękny. Co złego to nie ja;) Może innym nie będzie przeszkadzało, może to subiektywny odbiór. Wszystkiego dobrego dla Ciebie. 1
Mitylene Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @tetu tak rozumiem doskonale o co chodzi:) Jednak w ten sposób chciałam podkreślić to " niedokończenie". 1
vioara stelelor Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @Mitylene Druga strofa - podoba mi się nawiązanie do Salvadora Dali i do jego "Cieknących zegarów" (właściwy tytuł - "Trwałość pamięci"). Niedokończony wiersz może być jeszcze jedną nieudaną próbą zatrzymania, odtworzenia czasu, który się rozpada. Duszne, upalne lato, morze, zachód słońca - dodatkowo obciążający obraz ideą przemijania - to wszystko stanowi dobre tło do refleksji nad egzystencjalnym zmęczeniem i lepkością czasu, z którego nie można się wyzwolić. Kolejna strofa z kolei przywołuje Bruegla Starszego "Pejzaż z upadkiem Ikara" - również mamy tam w tle morze, a treść obrazu przywołuje na myśl klęskę, bezradność, wzlot i upadek zarazem. Poezja okazuje się całkowicie pozbawiona jakiejkolwiek mocy wobec powolnego rozkładu czasoprzestrzeni i potencjału twórczego. Krople rosy brzmią ożywczo, a w tym miejscu utwór się kończy. Dla mnie to zapowiada nadejście nocy po tym upalnym dniu, nocy, która może wszystko zmienić, ale trzeba by ją było najpierw napisać. 1
Mitylene Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego @vioara stelelor bardzo podoba mi się Twoja interpretacja nawiązująca do malarstwa S .Dali i Breugla, bo kocham malarstwo tak samo jak poezję. Ten wiersz traktuje o przemijaniu, upływającym uporczywie czasie i po trosze też o nadziei, która czasami "upada" jak przywołany w wersach motyw Ikara. A te krople rosy na głoskach są metaforą łez, które posrebrzyły przrczytany wiersz...Dzięki za czytanie!
Czarek Płatak Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego kapitalny opis. Tak, te niedokończone, później zapomniane też zasługują na kilka dobrych słów. Dzięki w ich imieniu :) 1
Mitylene Opublikowano 8 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego @Czarek Płatak dzięki za odwiedziny i czytanie:) 1
Rekomendowane odpowiedzi