Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97 Fajne, Widzimy i słyszymy to, co chcemy zobaczyć i usłyszeć. Im dłużej zatrzymamy wzrok an jakiejś wiadomości na ekranie, to system podrzuca nam następne na ten temat. Nie sprawdzamy już, czy infrmacje są prawdziwe, kolejne Fackenewsy przekonuja, ze tak jest, skoro wszędzie o tym tak samo piszą...

Opublikowano

@Berenika97  Bardzo trafnie!

Właśnie tak to działa, wyjaśnił mi to znajomy dziennikarz. Ktoś z jakiejś redakcji wrzuca niesprawdzoną wiadomość - musi być "sensacyjna", następnie podchwytują ją inne redakcje - publikują to , a potem te ambitniejsze - sprawdzają prawdziwość. :)  Często wychodzą dziwne informacje typu - nie ten, w innym czasie, z innego powodu, i.t.d.

Pozdrawiam.

Opublikowano

@APM 

Bardzo dziękuję!

Masz rację!

O manipulacji w mediach, również tej podświadomej kiedyś dużo czytałam. Informacja krąży i rozprzestrzenia się , ale źródło jest jedno, często niesprawdzone.  Pozdrawiam. :)

@Christine

Bardzo dziękuję! Tak, właśnie tak to działa, Też wiem to do dziennikarzy. :) Pozdrawiam. 

@infelia @Annie @Pisarzowiczka @MIROSŁAW C. @Czarek Płatak  Serdecznie dziękuję! Pozdrawiam. :)