Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem tegoroczną maturzystką. Staram się o dostanie na MISH. Przygotowuję w związku z tym dwa tematy do rozmowy kwalfikacyjnej. Jeden dotyczy Broniewskiego, a drugi kierunku w którym zmierza poezja współczesna oraz cyberliteratury. Potrzebuje cztery pozycje książkowe, w tym jedną o charakterze naukowym. Sama jestem moderatorem a na jednej ze stron slatego tak bardzo zależy mi na tym, aby poruszyć ten właśnie temat. Temat..właśnie, jeszcze go nie mam ukonkretyzowanego. Czy spróbujecie coś wymyśleć? Jeśli znacie autorów i tytuły ciekawych publikacji to moglibyście je tutaj podać? To jak pomożecie mi?

Opublikowano

Może nie jest to wielka podpowiedź, ale w "Polityce" z 11 czerwca 2005 roku jest artykuł Sławka Sierakowskiego pt."Połknąć język i puścić pawia". Ponadto polecam najnowszy numer tegoż tygodnika, ze względu na "Niezbędnik inteligenta" - gdzie mowa jest o niszowej poezji ( innej już nie ma ). Polecam dwa tomiki poetyckie: "Anima" Różyckiego i "Tomagothi w pustym mieszkaniu" Olszańskiego.

Twórczość Broniewskiego będzie wartościowa do momentu przejęcia władzy w Polsce przez komunistów - dalej jest to chłam. "Czerwona msza albo usmiech Stalina" L. Zebrowskiego - lektura niezbędna, jeśli chodzi o socrealizm. Zobacz też w jaki sposób Broniewski wpisał się w gatunek ballady.