Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Gosława

Medytacja nad starością, nad ciałem, na którym odcisnął się pojedynczy los. Ciężkie życie, bez obietnicy raju - z marności w marność. I możnaby powiedzieć, że tu nie ma pociechy, ale dostrzegam ją w tym, że stara kobieta została uchwycona w kadrze, że dzięki temu dostąpiła jakiejś formy nieśmiertelności.

Opublikowano

@hollow man kiedyś widziałam piękne zdjęcie właśnie takiej starowinki stojącej obok płotu w jakichś podat tych swetrach nałożonych jeden na drugi 

Tak mnie ten widok za serce chwycił że powstał właśnie ten wiersz 

Dziękuję za tak miłe słowa i za to że doceniasz moją pisaninę mimo wielu błędów i potknięć 

Pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@huzarc jeszcze niedawno wieś tętniła życiem 

Pamiętam czasy w których to starzy ludzie siadywali na ławeczkach pod płotem a młodzi rolnicy zbierali się w remizach lub na tzw dechach i tańczyli w każdą niedzielę do białego rana

Opublikowano

@Gosława

To przejmujący portret starości, napisany z ogromną czułością i uwagą. Widzę w tym tekście szacunek dla przeżytego życia. Urzeka mnie bogactwo szczegółów- te omszałe sztachety, frędzle wełny, dłonie jak śliwki w fioletowej poświacie - to wszystko tworzy niezwykle plastyczny obraz, niemal czuję ciężar tego zmęczonego ciała.

Ale najbardziej porusza mnie moment, gdy przez zniszczenie prześwieca przeszłość - te "palce niegdyś z czułością grzebiące w czuprynie Antka". Nagle widzimy nie tylko starą kobietę, ale przypominamy sobie całe jej życie.

Zakończenie gorzkie i prawdziwe. To trudny, wymagający wiersz. Nie każdy potrafi tak odważnie i godnie pisać o starości. Bardzo mi się podoba.

Opublikowano

@Berenika97 straszenie Ci dziękuję za tak piękny komentarz

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Wiesz mnie wychowywali dziadkowie to od nich dostałam cały ogrom bezwarunkowej miłości i to dzięki Nim mogłam się uczyć i poznawać świat 

Może właśnie dlatego tak mnie wzruszają starsi ludzie 

Nie brzydzę się ich 

Gdybym nie pracowała z maluchami to z pewnością zostałabym opiekunką w jakimś DPSie 

@Czarek Płatak bardzo dziękuję 

To dla mnie ogromne wyróżnienie 

Cenię sobie Twoją twórczość i taka opinia mega mnie cieszy