Ten utwór został doceniony przez użytkowników. KOBIETA Opublikowano 8 Grudnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 W zakrzywionej czasoprzestrzeni załamaniem światła policzek wybrzmiewa iluzją pocałunku. Poruszamy się kształtem kuli po linii prostej ale uwięzieni bohaterowie…to tylko duchy. Szorstka ciemność rozdziera ciszę tnie jak nóż.! matowym złudzeniem ciągłości. Nic nie rozjaśni bieli jagodowych ust.! 8
huzarc Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @KOBIETA Ten wiersz jest jak mały błysk między fizyką a czułością, który lubi myśleć światłem, czasoprzestrzenią i ciałem naraz. Jest w nim jednocześnie bezradność i czuła ironia wobec nas samych. Stąd mamy wrażenie, że idziemy prosto, a tak naprawdę krążymy w swoim zamkniętym świecie. Końcówka z „jagodowymi ustami” jest zmysłowa i ciemne. Zostawia obraz, nie wyjaśnienie. Czuć, że to tekst pisany z potrzeby dotknięcia czegoś bardzo bliskiego i jednocześnie wymykającego się symboliczny znamionom miłości, obecności, dotyku, które w tym wierszu są trochę jak fotony, niby realne, a jednak ciągle na granicy złudzenia. I to właśnie jest w nim najładniejsze. 1
Berenika97 Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @KOBIETA Urzeka mnie sposób, w jaki łączysz fizykę z intymnością - ta metafora zakrzywionej czasoprzestrzeni jako przestrzeni uczuć jest niezwykle oryginalna. " Policzek wybrzmiewa iluzją pocałunku" przez załamanie światła - to przepiękny obraz tego, jak czasem rzeczywistość zmienia się w mirażę, jak bliskość może być pozorna. Lubię fizykę jako naukę - wiersz bardzo do mnie trafia. Wysłałam Ci pocztą sny przez zakrzywione linie wszechświata. Nie ma adresu zwrotnego dla duchów uwięzionych w kuli, jest tylko biała koperta ciszy i stempel - "nieodpisano". 2
KOBIETA Opublikowano 8 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @huzarc dziękuję huzarc:) na granicy złudzenia … @Berenika97 :) dziękuję Bereniko! Za wysłane sny :) 2
Berenika97 Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @KOBIETAOby były piękny i się sprawdzały. :))) 2
KOBIETA Opublikowano 8 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @Berenika97 wzajemnie :) wiesz …ja potrafię śnić;) a Ty ? :) 2
Berenika97 Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @KOBIETAOstatnio śnią mi się jakieś koszmary, że ludzie dziczeją i zjadają się nawzajem. 1
KOBIETA Opublikowano 8 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @Berenika97 przykro mi :( miewam podobne koszmary, być może to zaraźliwe ? ;) Ale to nie tylko kanibalizm …to coś więcej ! To chyba autokanibalizm … 2
Berenika97 Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @KOBIETARozumiem, teraz wszędzie jakaś forma kanibalizmu występuje, nawet w snach. Nie ma gdzie uciekać. :) A od siebie się podobno nie da. :) 1
bazyl_prost Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @KOBIETA to trochę targa i to nie wiadomo w którą stronę, jak to tylko duchy to czemu jest ciemno, ja chcę srebrzystobłękitnie jeśli to możliwe.
KOBIETA Opublikowano 8 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @Berenika97 To prawda. Nie mamy wpływu na innych , możemy jedynie zmienić siebie.! lub otoczenie :) 2
bazyl_prost Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 @KOBIETA to jak u Adlera , feng shui i behawioryzm Skinnera
KOBIETA Opublikowano 8 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 Dziękuję Migrenko:) buziaczki dla Ciebie:))) 1
violetta Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 @KOBIETA takie usta to są mocne:) 1
Rekomendowane odpowiedzi