Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Migrena

Wiecie co, weszłam tu z ciekawości dla wiersza, a zostałam dla… socjologii portalu.

Po kolei:
 -Tymek wrzuca dwie długie, konkretne analizy: pokazuje, które metafory działają, które się dublują, gdzie tekst się rozmywa. Można się z tym nie zgadzać, ale to jest normalna krytyka warsztatowa – z cytatami, przykładami, propozycją cięć.
-Migrena odpowiada najpierw całkiem ciekawym mini-esejem o wolności poezji – spoko, da się czytać.
A potem jedzie w „prostaku”, „inteligencji ściany miejskiego szaletu” i żąda przeprosin.
W sekundę z redaktora staje się samozwańczym dozorcą elegancji.
-Viola z kolei startuje od miłego komplementu dla autora, żeby po chwili przejść do „zamknij dziób” i diagnozowania, kto tu „kracze dla przyjemności”.

Z boku wygląda to tak, że jedyna osoba, która przez cały czas trzyma się tekstu, to właśnie Tymek.
Reszta bardzo szybko porzuca wiersz na rzecz obrony towarzystwa i ustawiania rozmówcy do szeregu.

Jeśli ktoś naprawdę wierzy, że „prawdziwa poezja” broni się dialogiem, to może nie jest najlepszym pomysłem:
    A. wyciągać ciężką artylerię w stylu „prostak, przeproś i zamkniemy temat”,
    B. nazywać normalną polemikę „krakaniem wrony”,
    C. a potem jeszcze stawiać siebie i koleżankę jako „uznaną poetkę” ponad wszelką krytyką.

Bo z perspektywy czytelnika spoza kółka wygląda to dokładnie jak to, o czym Tymek napisał w swoim wierszu (Między lajkiem, a ciszą) o towarzystwach wzajemnej adoracji:
łatwiej przykleić etykietkę krytykowi, niż uczciwie odpowiedzieć na pytanie:
czy ten tekst naprawdę potrzebuje aż tylu fajerwerków?

Podsumowując: „Upojony zimą” ma momenty świetne i momenty przegadane.
Tymek nazwał to po imieniu.
Za to go tu grillujecie – nie za ton, tylko za to, że ośmielił się nie klaskać w rytm.

I to, szczerze mówiąc, mówi więcej o kondycji tutejszej dyskusji niż o jego „inteligencji” czy „prostactwie”.

Opublikowano

@Migrena Piękna ekspresja zimy,która jest siłą absolutną.Przenika ciało i umysł - poddałabym się takiemu rytuałowi oczyszczenia i odczuwania świata w jego najbardziej surowej postaci. Piękne metafory i obrazy - piszesz niezwykłe teksty. Pozdrawiam. :) 

Opublikowano

@Christine

jesteś :)

jeszcze nie wczoraj, ale już dzisiaj.

jeszcze bez magicznego wiersza ale ze słowem swoim przyjaznym.

i jakby Słońce mnie oświetliło :)

światłem ciepłym :)

dziękuję Christi :)

serdeczności :)))))

Opublikowano

@Migrena :)piszę na smartfonie bo jestem w podróży i ciężko mi idzie  bo robię to pierszy a teksty są długie. Doszłam do wniosku, że ten portal nie jest dla mnie, nie jestem żadną poetką i wolę skupić się na odbiorze. Mam już swoich ulubionych autorów. :))))

Opublikowano

@Christine

w Twoich słowach i między nimi czuję moc piękna.

człowiek którego nie przepełnia poezja nie piszę tak jak Ty.

Twoje teksty są soczyste, kipiące , gorące.

bardzo, bardzo chciałbym przeczytać Twój wiersz :)))))

wiem, że to byłoby dla mnie przeżycie niezwykłe.

też piszę na smartfonie.

tyle, ze nie jestem w podróży :)

będę czekał.

może dobry Duch sprawi, że dostanę Twój wiersz!!!!!!

wszystkiego dobrego :)

bądź bezpieczna :)

@Tectosmith

no proszę.

jest i wujek.

wuju, już po obiadku ?

"stawka większa niż życie" obejrzana ?

jeszcze nie ?

to pa !

Opublikowano

@Tectosmith

po co tu przylazłeś ?

czyżby łeb ci diabeł żelazkiem przypalił ?

sprawa wyjaśniona a ty niczym jad kiełbasiany rozpylasz nienawiść.

zobaczysz, że w nocy diabeł zrobi ci lewatywę z gipsu.

wypad.

Opublikowano

@Tectosmith

komiczny wuju jesteś.

przyłazisz tutaj przez nikogo nie zapraszany, robisz sobą jakieś smrody i oczekujesz zeby cię perfumami spryskać.

spryskam cię........wodą święconą i wypędze z ciebie diabła.

twoje działanie to sianie zamętu i awanturnictwo

a nie lepiej byloby ci posiedzieć na dupie przy swoim wierszu ?

zaczepianie moze ci nie wyjść na zdrowie.

Opublikowano

@Migrena

Do tekstów nie potrzeba zaproszenia – są publiczne.
Święcona woda nie robi na mnie wrażenia, zwłaszcza gdy używa jej ktoś bez jednoznacznej tożsamości religijnej.

Nie sieję zamętu i nie uczestniczę w konfliktach na forum.
Moje wiersze bronią się same, a ja jestem jedynie uczulony na fałsz.

Jeśli ktoś powinien tu przeprosić, to ten, kto formułował wobec innych nieprawdziwe zarzuty.

Opublikowano

poezja jest wyrazem ducha , uczuć których nie sposób opisać ni nazwać prostymi słowami . Jeśli wiersza nie rozumiesz lub ci się nie podoba to znaczy że masz inne obrazowanie , jedni lubią jakieś jedzenie a inni nie , jedni lubią aktywny wypoczynek a inni lubią leżeć na plaży cały dzień i będą mieć inne emocje na te same obrazy .
jeśli ktoś wiersz  odbiera jako szum to też jest wartościowa informacja . nie ma co się dawać wytrącać z równowagi. A rzemiosłem i kunsztem w poezji jest zrozumienie tych prawideł. To jest głęboki wyraz osobistych wewnętrznych obrazów. to samo się tyczy innych dziedziń jak malarswo czy fotografia.
Ja na przykład uważam obraz Monalisa za bardzo słaby zwyczajny portret z jakąś tam estetetyką przestrzenną kadru.  tak wiem super kreska czy coś itp. ale na ścianie bym tego nie powiesił, nie ma na co patrzeć . i nie przeszkadza mi to że ktoś to uwielbia , jak bym miał to bym odrazu sprzedał. 
Mam nadzieję że mój komentarz wszystkim trochę pomoże.

I nie radzę ze mną dyskutować  ;) 

Opublikowano

@Omagamoga @Omagamoga

fajnie, że to napisałeś.

tylko widzisz, czy Ty chodzisz pod czyjeś wiersze i wygłaszasz swoje mądrości o innych komentujacych ?

nie.

ja też nie.

bo to jest niegrzeczne i wywołuje sprzeciw.

a tu wpakowały  się jakieś typy niczym  arbitrzy elegancji.

i w tym jest problem.

niech każdy pisze co chce ale z poszanowaniem innych.

sprawa jest zamknięta.

niektórzy pokazali swoje prawdziwe oblicze awanturników i prostaków.

ale juz nie ma o czym pisać.

dziękuję, za Twój pojednawczy tekst.