Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 29 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 Szukam cię w jaśminowych kwiatach, rozgrzanych słońcem wczesnego lata, kolorach jak nie z tego świata, tańczących tu chabrach i makach. W smug jutrzni miazmatach jezior tafli ażurowa krata, Ptasi witraż drzewa splata, reliefu rzęs sosny kantatach Sznur chmur jak białe pieluchy, smutki ukryją w leśnym poszumie, utulą dłonie- tak dla otuchy. Czy wietrzny pielgrzym to zrozumie? Obłoki mają dziś z błękitu okruchy, niwa bezkresna lnem szyć nie umie. 13
Migrena Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Annna2 to zachwycająca kantata do natury, która hipnotyzuje plastycznością obrazów, od "ptasiego witrażu" po "białe pieluchy" chmur. w mistrzowskich metaforach, odkrywasz subtelnie, że największą otuchę i zarazem największą tajemnicę kryje się w harmonii świata, który nie musi rozumieć, by pięknie istnieć. pięknie Aniu ten wiersz napisałaś !!! 2
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Annna2 zwróciłem uwagę na te same przenośnie co Migrena a z mojej strony jeszcze dodam brzmi jak pieśń Maryjna, jakby milion Putt dęło w srebrne trąbki, jakby niebo się otworzyło i spłynął na nas promień łaski, to tylko Ania może stworzyć. Pięknie 2
Annna2 Opublikowano 29 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Migrena atam pięknie, ale dziękuję. Jacek, czasami przyroda nas nie tylko zachwyca, ale i zadziwia, bo nawet w tych miejscach gdzie wydawałoby się nie @Robert Witold Gorzkowski atam. Dziękuję. Tak Maryja jest mi bliska bardzo. Dzięki Robert
huzarc Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Annna2 Twój wiersz ma w sobie prawdziwą czułość dla natury i to się wyraźnie czuje już od pierwszych wersów. Mówisz o tęsknocie w sposób delikatny i pięknie zakorzeniony w świecie roślin, barw i światła. To bardzo poetycka perspektywa.
Annna2 Opublikowano 29 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Simon Tracy dziękuję
andrew Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Annna2 Ładnie Lato jeszcze w nas mieszka. Pozdrawiam serdecznie Miłego popołudnia 1
violetta Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 Piękny wiersz, tęsknię za takim słodkim życiem:) zazdroszczę mieszkania na północy:) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2025 @Annna2 Też szukam i Aniu, i znajduję odpowiedź, że to wszystko przecież dla nas :) 1
Annna2 Opublikowano 30 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @andrew dziękuję @violetta dziękuję @Alicja_Wysocka dziękuję @Wochen, @Andrzej P. Zajączkowski dziękuję 1
Berenika97 Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Annna2 Twój wiersz jest jak spacer po impresjonistycznym obrazie - pełen światła, koloru, ruchu. Chcesz znaleźć kogoś w pięknie świata, jakby natura mogła stać się szyfrem, kodem prowadzącym do utraconej obecności. Urzeka mnie bogactwo obrazów: "ptasi witraż", "reliefu rzęs sosny kantaty", "sznur chmur jak białe pieluchy". Jakby nadmiar piękna miał zagłuszyć ból, a przecież ból ten wciąż przebija w pytaniu - "Czy wietrzny pielgrzym to zrozumie?" Piękna jest ta melancholijna końcówka - "niwa bezkresna lnem szyć nie umie". Jest w tym pogodzenie - że nawet natura, tak hojna w pięknie, nie może zszyć tego, co rozdarła strata. Piękny! 1
Annna2 Opublikowano 30 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 @Berenika97 dziękuję bardzo 1
Nata_Kruk Opublikowano 30 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... czy wietrzny pielgrzym to zrozumie... Oby Anno.. wyłuskałam fragmencik, który bardzo mi, bo jest w nim otucha. Pozdrawiam. 1
Annna2 Opublikowano 10 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 @Czarek Płatak dziękuję 1
Rekomendowane odpowiedzi