Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 24 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 Nie zadzwonię, nie spytam- co słychać. Może nie ma tam zasięgu w Niebie? Albo wiesz i nie potrzebujesz pytać. Kruche witraże już z daleka widać, chmurom podaruję słowicze tryle. Nie zadzwonię, nie zapytam- co słychać. Dzień po dniu tak po prostu umiem żyć, wloką się miesiące jak snów goście. Ty to wiesz i nie potrzebujesz pytać. Uśmiech w słońcu, w nim ból zmieścić, piaski wody ubrać w strzeliste pinakle. Nie zadzwonię, nie spytam- co słychać Torfowe szczyty muszą tęsknoty dźwigać, echem się niosą wszystkie Łyny granie. Ty to wiesz i nie potrzebujesz pytać. W dwóch sylabach całą treść umieścić, dusz wielobarwnych pręgowanych gilem. Nie zadzwonię, nie spytam co słychać. Mamo- Ty wiesz i nie potrzebujesz pytać. 11
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Annna2 ...a możesz zaśpiewać to po neapolitańsku? ;) 1
Annna2 Opublikowano 24 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Wiesław J.K. niii Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Annna2 ooohh Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Annna2 Pamięć o rodzicach, a zwłaszcza o mamie nigdy nie przeminie, zabierzemy to z sobą w Wszechświata przestrzenie. Pozdrawiam Cię serdecznie! 1
Annna2 Opublikowano 24 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Wiesław J.K. umrze wraz z nami, a może tam też będzie dziękuję @Wiesław J.K. względem tego śpiewania neapolitańskiego, to teraz mi się przypomniało. Mama się nie obrazi( miała poczucie humoru) Twoja też nie. Mamy to Mamy. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tyle jest polskich rzek, których nie widziałem, a Łyna jest jedną z nich. @Annna2 Niestety, tego widea nie mogę u siebie odtworzyć. 1
Annna2 Opublikowano 24 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Wiesław J.K. Łyna- nad nią się wychowywałam, wciąż płynie w moim prowincjonalnym mieśćie na Warmii. Też nie wszystkie. 1
Migrena Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Annna2 nie ma co tu dużo gadać.... bo wiersz mówi wszystko. jest niebiańsko. 1
Annna2 Opublikowano 24 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Wiesław J.K. a to Jerzy Stuhr wykonywał super bardzo. "Śpiewać każdy może". fragm. Śpiewać każdy może Trochę lepiej lub trochę gorzej Ale nie o to chodzi Jak co komu wychodzi Czasami człowiek musi Inaczej się udusi..(..) Uu 1
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Annna2 Tak, pamiętam Jerzego Stuhra i piosenkę. Dawne dobre czasy! A pewnie, ja czasami też sobie śpiewam hahaha
violetta Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 Piękna z mamą rozmowa :) 1
huzarc Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Annna2 To piękny, przejmujący i bardzo ludzki wiersz, o intonacji delikatnej elegii.
andrew Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Annna2 Każda Mama zna myśli dzieci, a zwłaszcza gdy piszą je poeci. Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Berenika97 Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Annna2 To przepiękny, przejmujący wiersz o stracie i tęsknocie. Twój wiersz dotyka najgłębszej prawdy o żałobie – tego, jak uczymy się żyć z nieobecnością kogoś, kto był nam najbliższy. Refren "Nie zadzwonię, nie spytam - co słychać" brzmi jak mantra, która pomaga przetrwać każdy dzień, a jednocześnie niesie cały ciężar tego, co niemożliwe. Pięknie oddajesz tę dwoistość – z jednej strony akceptację ("Ty to wiesz i nie potrzebujesz pytać"), z drugiej strony ból, który trzeba pomieścić w uśmiechu, w codzienności. Obrazy są niezwykłe – kruche witraże nieba, torfowe szczyty dźwigające tęsknoty, słowicze tryle dla chmur. Czuć w nich zarówno piękno, jak i ciężar. Twój wiersz to świadectwo miłości, która nie potrzebuje połączenia telefonicznego, bo trwa w każdym oddechu, w każdym dniu, który "po prostu umiesz żyć". To bardzo odważne i prawdziwe. 1
Annna2 Opublikowano 24 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 (edytowane) @Berenika97 dziękuję. Pięknie napisałaś. Tyle wierszy dla Niej napisałam, ale to niczego już nie zmieni. Nie przeczytała i nie przeczyta żadnego ( miała tylko 48 lat- za swa dni obchodziłaby urodziny. Na nic to moje pisanie Ale ciągle piszę i będę, bo może jednak? @andrew chciałabym aby tak było @violetta dziękuję Edytowane 24 Października 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 2
viola arvensis Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Annna2 Myślę, że Aniołowie niosą na swoich wiecznych piórach, te piękne wiersze dla naszych kochanych Mam. Serdeczności ślę. 1
Annna2 Opublikowano 24 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @viola arvensis pięknie napisałaś. Dziękuję 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 @Annna2 tak moja umarła 22 więc wcześniej sobie chodzę na cmentarz. W Warszawie te trzy dni to koszmar komunikacyjny lepiej na cmentarz nie jeździć. Vilanella cudna wszystko dla naszych mam. U mnie na pomniku mamy jest wyryty kawałek mojego wiersza. Widzę nieraz jak ludzie przystaną aby go przeczytać. Może ktoś się pomodli? 1
Annna2 Opublikowano 25 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2025 @Robert Witold Gorzkowski mam nadzieję. Ale wiesz, to piękne, że tak, bo Twoje wiersze piękne są. Wzięłam cytat z "Świętego paradoksu" do sekund czasu 1
[email protected] Opublikowano 25 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2025 @Annna2 We śnie zapyta, bo teraz... czyta? Pozdrawiam Aniu... cudownie! 1
Rekomendowane odpowiedzi