Ten utwór został doceniony przez użytkowników. huzarc Opublikowano 15 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 NIEMCY Chcieli przestrzeni życiowej. Przyszli — i stodoły spłonęły. Ostatnie ciele poszło na kontyngent. Zarządzenie gauleitera. Stary zginął od bata tam, na polu, młody kuleje od kuli — tam, w lesie, na mchu. Dziś przychodzą. Nie palą — jeszcze. Higienicznie moralni — jak zawsze. Ale lemiesze nasze, zamiast ciąć wilgoć wiosennej ziemi, zakopują tegoroczny plon. Gnije. Takie dyrektywy. Tymczasem wnuki mistrza z Ameryki, owi wypędzeni z Odessy, ślą wołowinę i worki soi. Patrzą na nasze złoto. Za gruzy zapłacili, jak mówią — dobrymi radami. I starczy, reszta będzie pojednaniem. I ciszą. Ale im wolno. To podobno wyższa kultura prawna — oddychająca cyklonem i zawieszona wysoko na strunie fortepianu, jak cienie Volksgerichtshofu. POLSKA 2025 Trochę człowieka, trochę robota. Technologia codzienności — reszta to we-fi i promocje. Najlepsze z czasów, jakie są. I lecimy na Seszele albo do Hiszpanii. Tam uciekniemy, kiedy przyjdą tu, i sprzedamy live’a o traumie. O tym nigdy za wiele. Mamy marzenia — oczywiście na kredyt. Witryny są nieprzebrane. Nic nie trzeba, za to wszystko można wziąć. Nie jak ci gorsi obok, którzy poświadczają naszą wyższość. Ale dlaczego dzieci już się nie rodzą? 10
viola arvensis Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @huzarc mocny wiersz i ogólnie przesłanie. Potrzebne są takie głosy we współczesnym ślepym i głuchym świecie. Pzdr. 1
Migrena Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @huzarc extra mocny ! czysta prawda ! o Niemcach nie chcę pisać bo by mi wymioty żołądek zrujnowały. o Polsce powiem tylko tak : - współczesna Polska 2025 nie tworzy przyszłości !!!!!! o Polakach - pustka duchowa, konsumcjonizm i głupota. Ale najważniejsze o nas jest to co kiedyś powiedział Georg Wilhelm Friedrich Hegel : "Z historii narodów możemy się nauczyć, że narody niczego nie nauczyły się z historii". dobry kawał wiersza ! zaimponowałeś mi ! "żeby Polska była Polską". 1
huzarc Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @Migrena ekstra, dziękuję szczególnie bardzo:) 1
MIROSŁAW C. Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @huzarc Niepodległość to mrzonka dopóki rządzą benkarty magdalenki . Pozdrawiam. 1
Nata_Kruk Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @huzarc... w wielu z nas, buzują te same sprawy. Wiesz co.. dreszcz mnie przeszedł. Świetnie napisane. 1
huzarc Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @Nata_Kruk Dziękuję za docenienie:) I obyśmy potrafili nazywać to, co w nas buzuje , a potem wyciągać wnioski, gdy przychodzi nam mierzyć się z codziennością. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @huzarc Po prostu nie muszą się rodzić i basta! Wiem, wiem brzmi to sarkastycznie lecz taka jest prawda. Większość dzieci na tym świecie nigdy nie zaznaje beztroskiego dzieciństwa i często cierpienie jest ich codziennym pokarmem. Niestety taka jest rzeczywistość. Świat ten można podzielić śmiało na dwa, ten bogaty i ten po przeciwnej stronie.
huzarc Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 @Wiesław J.K. Cierpienie to druga ludzka skóra i każdy ją ma, albo się rozpada. Życie cierpi, bo to jego część, ale bez świadomości cierpienia nie ma kultury, która właśnie po to jest, aby nauczyć się cierpienia. I cierpiące dzieci wybierają pomimo wszystko życie, a nie śmierć, brak swego istnienia. I często więcej beztroski bywa tam, gdzie zachód z perspektywy swego pojmowania bogactwa spostrzega nędzę. Nic nie jest tak liniowo proste.
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @huzarc Dokładnie! Właśnie to miałem na myśli.
Annna2 Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @huzarc nie wiem czy najlepsze, ale wiem że na Seszele nie polecę
Wiechu J. K. Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @huzarc Cierpienie nie baczy również na bogactwo i wtóruje mu choroba. Bogaty czy biedny w jednym zmierza kierunku i to jest ta ponadwymiarowa sprawiedliwość.
huzarc Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Annna2 Same Seszele to tylko alegoria wysp szczęśliwych, a te to bardzo istotny fetysz w mentalności współczesnych.
Rekomendowane odpowiedzi