Annna2 Opublikowano 14 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 Cnotami nie grzeszy, jak wielcy artyści, jedna schowana, drugą odpiera passaty na wietrze. Już po herbacie gdy się kumka spostrzeże, patyk połknie szybciej niż gumka zetrze. Niczym Godot marzy o lepszych jutrach. Mimoza, albo inna muza w natchniuzach, wypatruje szczęście w wody okruchach. Stoi na jednej nodze skulona, cierpliwa czapla siwa. 7
Berenika97 Opublikowano 14 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 @Annna2 Aniu, sprytnie zastawiłaś pułapkę! Czytam, próbuję rozszyfrować te zagadkowe obrazy - "passaty na wietrze", "kumka", "patyk i gumka", myślę sobie: symbolika? metafora kondycji ludzkiej? Może chodzi o artystkę .... I nagle - "czapla siwa" na końcu! Cały wiersz się przewraca jak domino i układa na nowo. Wszystko nabiera sensu: ta jedna noga, cierpliwość, wypatrywanie "szczęścia w wody okruchach" (czyli rybek!), ten patyk, który "połknie szybciej niż gumka zetrze"... Uwielbiam ten żartobliwy ton - "cnotami nie grzeszy jak wielcy artyści", "mimoza albo inna muza w natchniuzach" (to "natchniuzy" jest świetne!). Pokazujesz czaplę z przymrużeniem oka, z sympatią dla jej drobnych niedoskonałości. A jednocześnie - czy to tylko o czapli? Bo ta "czapla jak Godot marząca o lepszych jutrach" to już coś więcej. Każdy czasem stoi na jednej nodze, skulony, cierpliwy, wypatrując czegoś w wodzie... Dowcipny, zaskakujący wiersz. Bardzo mi się podoba. :))) 2
andrew Opublikowano 14 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 @Annna2 Nie tylko artystów bywa natchnieniem , podąża za nią spojrzenie, o lotach marzenie . Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Annna2 Opublikowano 14 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 (edytowane) @Berenika97 O Berenika wiedziałam że jesteś dobra, Twój komentarz jest świetny. Trochę kiepsko mi dziś, Zrobiłaś mi dzień Berenika, uśmiechnęłam się, dzięki. @andrew piękny komentarz, wierszowy dziękuję @huzarc dziękuję Edytowane 14 Października 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 1
Migrena Opublikowano 14 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 @Annna2 cudownie się to czyta !!!! Wiersz ma niesamowity klimat, a Twoje metafory poruszają najczulsze struny. Aniu. Twój wiersz to przyjemność :) 1
Berenika97 Opublikowano 14 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 @Annna2Bardzo dziękuję za miłe słowa. Życzę z całego serca poprawy, aby dzisiejszy dzień upłynął Ci możliwie jak najprzyjemniej. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Annna2 Opublikowano 14 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 @Migrena dziękuję. fajne są- godzinami mogą stać na jednej nodze normalnie Godot czy co. @Berenika97 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Annna2 Opublikowano 14 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 @Leszczym dziękuję @Migrena no i sobie marzy 1
Migrena Opublikowano 14 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2025 @Annna2 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Annna2 Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @Nata_Kruk, @Maciek.J dziękuję 1
Annna2 Opublikowano 19 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 @Czarek Płatak dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi