Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@infeliaBardzo dziękuję! Ale wspomnienia żyjących niczego nie zmieniają w położeniu umierającego. 

@Marek.zak1W sumie to nikt nic nie wie. :) 

Przeczytałam Marku "Szczęśliwego" - jestem zadowolona z relaksu, jaką dostarczyła mi Twoja książka. Wątek z Marią zakłócił wprawdzie permanentne szczęście Gara, ale byłam pewna, że dobrze się skończy. Może przyda się trzecia część "Szczęśliwy w Arabii Saudyjskiej"? Tam,  idąc za przykładem naszego bohatera J. Bema,  przejdzie na islam i  będzie mógł mieć cztery żony jednocześnie. Może to nie skomplikuje mu życia?  Oczywiście żartuję, bo ciekawie się czytało, właściwie to wciągnęła mnie ta opowieść. No i cynik Gar jednak myślał o rodakach, zrobił coś, co nie było w jego stylu. Naraził się, dając szczepy polskiemu wywiadowi. Czyli z jego patriotyzmem nie było tak źle. Pozdrawiam i gratuluję tak ciekawych, oryginalnych książek. Niezły by był film, pewnie kontrowersyjny - ale to właśnie się teraz liczy. Pozdrawiam. :)))

@MIROSŁAW C.Nie wiem, co sugerujesz. Ale dziękuję! 

Opublikowano

@Jacek_SuchowiczBardzo dziękuję! 

Piękny Twój motyl, wiarą niesiony,

co z pęknięć ciała ku słońcu ucieka.

Lecz mój rozsądek, ziemski i strapiony

w tym pięknym locie odpowiedzi czeka. 

Bo mówisz "życie", jakby było pewne,

że po tym końcu czeka dalszy ciąg.

A wiedza milczy. Jej ścieżki niepewne

kończą się tam, gdzie mogiły są.

Nikt tu na ziemi nie zna odpowiedzi,

choć serce pragnie wierzyć w motyli tan.

Wiedza przyznaje, że w ciemności siedzi. 

A wiara? Jest łodzią na wielki ocean. 

Opublikowano

wracają ludzie z "tamtej strony"

i książek różnych jest kilometr

oni tam byli i stwierdzili

na ziemi - ziemskie jest skończone

ja już od dawna przestałem "wierzyć"

bo słowem "wierzę" to Go obrażam

On jest istnieje przecież nas stworzył

wraz z całym światem - bez komentarza

czy mogłabyś tu coś napisać

gdyby On nie wypełnił przestrzeń

więc podnieś ręce i zamiast wzdychać

krzyknij "Dziękuję Ci że jesteś"

Opublikowano

@Berenika97 Dzięki za miłe słowa. Na plus jeszcze dodam milion dolarów na leki dla Polski. To teraz w dolarach razy 10 i tak myślę, czy wielu by było takich co by tak zrobiło, a nie wskazało konta na Bahamach czy gdzieś tam:). Ciekawostka, która znam z autopsji, odnośnie szczepów, jak to podczas zwiedzania włoskiej fabryki antybiotyków, pewien Polak wyniósł nowy szczep z fabryki i przewiózł do Polski. Była sprawa w trybunale międzynarodowym, ale bez wyroku, bo nasi twierdzili, że to polscy naukowcy go opracowali. Potem dostali zresztą wysokie odznaczenia państwowe. To była wtedy głośna sprawa a moja mama była przedstawicielką tej firmy w Polsce. Czego się nie robi dla ojczyzny:). Odprysk tego w książce:). Pozdrawiam serdecznie. 

Opublikowano

@Marek.zak1Ależ ciekawa historia! Wywiady gospodarcze to najbardziej tajemnicze służby specjalne - ale się nie ma co dziwić. Szkoda, że tak mało wiemy, jak to działało w czasach minionych. Przynajmniej trochę zostało odsłoniete w Twoich książkach. A działalność agentek (bardzo mi się podobała szczera postawa Gara wobec nich) znam trochę, ale to z innych historii. "Różyczka" czy Krystyna Skarbek - jakże różne postawy. Jestem gadułą - wybacz. Pozdrawiam:)