Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Leszczym

Wolność to prawo do robienia wszystkiego, włącznie z niczym!

Wolność wyboru – super! Wolność niewybierania – jeszcze lepsze! Albo mieć wolność słowa, żeby powiedzieć "eee, nie mam nic do powiedzenia".

Wolność do prokrastynacji – oto prawdziwa wolność XXI wieku!

A poważnie - to piękna refleksja o wielowymiarowości wolności, która zawiera w sobie również prawo do niewykorzystania jej, do niewybrania, do milczenia. Wolność to nie tylko "wolność do", ale i "wolność od" – w tym od presji osiągania, mierzenia, udowadniania. Głęboko brzmi ta ostatnia linia o braku efektów wymiernych. Żyjemy w kulturze, która nieustannie domaga się produktywności, mierzalnych rezultatów, namacalnych dowodów na to, że nasze wybory były "właściwe". A tymczasem prawdziwa wolność to także przestrzeń na to, co niewymiernie, nieproduktywne, bezcelowe – na samo bycie, na eksperymenty bez gwarancji sukcesu, na drogi donikąd.

Nie ma jednego słusznego sposobu jej używania,każdy definiuje ją po swojemu i każda z tych definicji ma prawo bytu.

Pozdrawiam

ps. skorzystałam z wolności do pisania głupot :)

Opublikowano

@Leszczym  wolność to nie dowolność.

"Wolność to uświadomiona konieczność".(Hegel)

Żyjemy w kraju, społeczności, obowiązują nas kodeksy, przepisy, dress coce też.

Hej, masz ochotę iść w stronę rynku, środka miasta, rozebrać się do naga i krzyczeć- 

jeżeli taka wolność to  wolno? No i tu kłaniają się Twoje efekty wymierne prawda?

Zaaresztują za nieobyczajność.

Albo, czy zakłócisz ciszę nocną w bloku? Nawet w domu,

a przecież za ścianą może  być małe dziecko, ktoś chory.

Wolność- to wolność wyboru drogi postępowania, no i odpowiedzialność za swoje wybory.

I jest  jeszcze jedna granica wolności której nie można przekraczać,( tu np, wolność słowa)

ta granica kończy się tam- gdzie zaczyna się godność drugiego człowieka,

jej nie można przekroczyć.

Opublikowano

@Annna2 Annno 2 umówmy się na kawę w śródmieściu. I faktycznie rozbierzmy się i przelećmy te 50 metrów aż nas złapią Nowym Światem, czy Chmielną. Zróbmy tak z naszymi tomikami w dłoni. I wtedy pół miasta się zainteresuje co za jedni to po pierwsze, a po wtóre co tam napisali. No o tej hecy nie napiszą na głównych wiadomościach, bo tam nie lubią takich historii. Zachowanie będzie wolnościowe, choć odebrane zostanie za szaleństwo :)) No nie zamierzam dyskutować z Heglem, ale mi ten zwrot wolnościowy leży. To tylko luźna propozycja, bo jak jest i tak nikt nie wie. To tylko lepszy lub gorszy opis, coś jak rodzaj domysłu. Mi akurat chodzi bardziej o wygodę, ale to inna sprawa. Troszkę przekraczać trzeba, bo gdy tego w ogóle nie robisz nie istniejesz. Gdybym ja akurat wziął na tapetę termin odpowiedzialności to w swojej skomplikowanej sytuacji nie napisałbym absolutnie niczego.