huzarc Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 Teraźniejsze pieśni Chłopcy i ich Wielkomiejskie peregrynacje Mantry o detalach Metroseksualnych Odyseuszy Pomiędzy łóżkiem a kiblem przez kuchnię gdzie jedzą piją-śpią- srają I o tym rozprawiają ich słowa miękkie Natchnione poprawną metryką bez metafor Za to przyprawione pikantnym aromatem przydrożnego kebabem Wszystko - mętny sos Ja nie mam na to czasu śpiąc rzadko na kamieniu między porankami i zmierzchami Pilnuję ich jadłodajni Pozwalam sobie tylko czasami do swego rydwanu dyszlem zaklinowanym między słońcem a podziemiem zaprzęgnąć czarne psy ubrane w lateksy skrojone przez szalonego cukiernika 7
Annna2 Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 (edytowane) @huzarc mocny, dogłębny. Dobry. Lateks- synonim naszych czasów? Edytowane 3 Października 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 1
Migrena Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @huzarc Twój wiersz jest manifestem: proza życia jest płaska. Ratunek i sens tkwią w odważnym, surrealistycznym akcie twórczym, zdolnym przekroczyć banał. - ta tak w skrócie :) Dobrze napisany wiersz !
Berenika97 Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @huzarc To bardzo mocny, nasycony symboliką wiersz - rodzaj manifestu, który z ironią, pogardą odnosi się do jednego modelu życia. Żyjesz w innym trybie - surowym, wpisanym w cykl kosmiczny, a nie "fizjologiczny". A na koniec - eksplozja wyobraźni, mitologia i surrealizm. Poezja nie do zapomnienia!
huzarc Opublikowano 3 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @obywatel no cóż, nikt mnie bije bo bardzo boleśnie potrafię oddać i to dosłownie;) a kulturę mamy taką, że tworzenie staje się czymś zupełnie płaskim, ale czy może być inaczej, skoro aktywność mierzona konsumpcyjnym zaangażowaniem hoduje jedynie fizjologiczne a nie filozoficzne przemyślenie, nie wędrowców szykujących odpowiedzi, a turystów stylizujących pozy na wielki artyzm. Stąd wylewa się do nas z otoczenia konfekcjonowane bibeloty jako znak naszych czasów. Natomiast takie miejsce jak to daje zupełnie inną przestrzeń kreacji, ale to nisza, niestety dla wtajemniczonych i autentycznie zaangażowanych. A ja mam obok tego własne życie, mało poetyckie, dlatego sobie pozwalam czasami z Euterpe, Kalliope i Erato uprawiać wielokąty;)
andrew Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @huzarc ... dwa trzy cztery...światy to my bogaci ci co mają wiele światów różnorodność życia niewielu potrafi je dobrze wypełnić sobą ... Pozdrawiam serdecznie Miłego popołudnia
obywatel Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 @huzarcjak mnie biją, to słyszą - w moich uszach:), nie narzekam, raz bo nie chcę, dwa bo to ryzykowne, jakkolwiekby nie było to wszystko jest na pokaz i zawsze chodzi o kasę. A ty mi tu o bezinteresowności i rozstawianiu po kątach w ramach wolnego czasu :) no sam nie wiem, chciałby żeby coś miało cel, bezcelowość mnie przytłacza, o poezji nic nie chcę wiedzieć, nie obraź się , to takka czcza gadka, widzę to tak i sram, i o wam, a w gruncie rzeczy sam nie jest przekonywująco przekonany i często sie tłumaczy, nie o tobie, po prostu uogólniam - cholera zapozowałem na wielkiego artystę :) sic!
Rekomendowane odpowiedzi