Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

motylem będę

Rekomendowane odpowiedzi

barwnym motylem
będę dziś wieczorem
zatańczę wraz z ćmami
w blasku latarni nocnej
zabłysnę kolorem

ucieknę daleko
skrzydła mnie nieść będą
znajdę swój kwiat życiowy
zapuszczę korzenie
które nigdy nie zwiędną

szczęście me jednak nie będzie wieczne
gdyż złapie mnie dziecko
do słoika dużego
trzy dziurki w nim zrobi i liść stary wrzuci
"motylku biedny! już nie żyjesz? dlaczego?"

Samo zło czemu ty tak krytykujesz? przeciez mozna powiedziec na spokojnie komus co sie o tym mysli a najbardziej chyba moglbys wskazac bledy by naprowadzic piszacego by nie zdolowac lecz dac nute nadziei i pomoc w stworzeniu czegos kolego nie ?:>

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

krytykuję, bo mogę i tak mi się podoba. jeszcze mnie nie zbanowali, więc nie zamierzam poprzestać. mówię bardzo spokojnie, spokojniej się już nie da, nie rozumiem dlaczego myślisz inaczej. błędy powiadasz? mówię ci cały czas, że nic dla mnie i do słoiczka- nic oznacza zazwyczaj nic, a w tym przypadku nawet wszystko. jeśli cię dołują moje komentarze, cóż... radzę tylko ćwiczyć psychikę, bo jak taka wrażliwa jesteś, to daleko nie zajedziesz. "nuta nadziei"? nie wysilaj się, na tanie epitety, bo ci nie wychodzi, a tworzenie to wielkie słowo jest- pamiętaj. serdeczności

Samo Zło każda osoba piszaca wiersze, kazdy poeta jest wrażliwy! Naprawdę mało który nie ma dużo wrażliwości... Bez urazy ale skoro nie masz wrażliwości to jak Ty piszesz wiersze?
Mi się bardzo wiersz podoba. Nie trzeba od razu tak ostro z komentami walić... Kasiulka masz +. I kropka.

Samo Zło cytuję:

Już pierwszy wers zniechęca, a kolejne dwa tylko potwierdzają pierwsze wrażenie. Jeżeli ma być przerzutnia, to z sensem, a co znaczy "dużo gorzej wychodzi mi nóż"?
Druga strofa też jakby trochę zjechana. Enteromania? Skondensowanie tekstu niczego nie zepsuje.

--------------------------------------------------------------------------------

Dnia: 2005-05-30 23:08:59, napisał(a): Mirosław Serocki
Mirosław Serocki

Szukać dalej? :)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

z całym szacunkiem ale chciałabym zwrócić uwage na fakt że wg postu który wszyscy mają przeczytać przed opublikowaniem napisane jest że goście mają prawo do krytyki tym ostrzejszej iż zakładają że dla autora pisanie wierszy to coś więcej niż hobby niedzielne i że coś tam już umie. każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, chociażby to nie wiem jak by to było przykre. osobom ze słabym sercem radze nie publikować wierszy, zwłaszcza takich. nie odmówie sobie w przypadku takiego wiersza bo 'poetka' ma jedynie szesnaście lat. nie mnie do jej wieku a mimo przeczytania regulaminu zdecydowała sie opublikować swoje dzieło. więc o co chodzi? niech ponosi odpowiedzialność ;]. pozdrawiam

ps
trzeba być twardym a nie mientkim ;]

Ja jestem tego zdania co "komylek" . Mozna skomentowac , wyrazic swoje zdanie , wytykac bledy , bo po to jest warsztat ! Ale mozna tez robic to w sposob delikatny i kulturalny ;) a nie zeby tylko zjechac czlowieka...kazdy popelnia bledy ale to nie powod by od razu na kogos naskakiwac...ja wypowiedzialam swoje zdanie-(kazdy ma inne) ;) i tyle...Samo zło daleko tak nie zajdziesz ale przyjmuje kolego twoją wersje. Bo jestem raczej osoba tolerancyjna . Lecz ja do Ciebie napisalam w pierwszym komencie na luzie spokojnie a ty juz od razu naskakujesz. Wiec zastanow sie bo ja nic zlego nie mialam na mysli ;) poprostu uwazalam to za stosowne i powiedzialam Ci to ... bo widze ze wszedzie tak ostro krytykujesz... Zeby przypadkiem to Ciebie tak czesto nie spotykalo ;) a co do psychiki nie martw sie mam ja jeszcze jak i inni rowniez :)

Przyczepić się w Twoim wierszu mozna wielu rzeczy od niekonsekwencji typu"barwny motyl zabłyśnie kolorem"( ma już kolor bo jest barwny) po nie więdnące korzenie. Temat słabiutki o motylku( choć wiem że nie stricte), wykonanie infantylne.
pozdr.serd. życząc głębszych przemysleń "na temat" poezji.
Bea