Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 30 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 (edytowane) Nie ma Bacha - rusz no żesie - trzask... trzask wiśta wiooo... No... - ty zgupiał żeby staruszkie co ślepnie batem a co ci ona winna... - jedne prosto droge ma to na pamięć powinna - oj woźnico żebyś ty tak w Basieńkie wlazł to byś pojoł jaki to trud dróżkie znaleźć - niby w kogo.? - a ta co to w - nocach i dniach - była starość też jej oczy kradła a w ciemnicy żyć to chyba tylko kret umie - a to czasem nie Jadźka.? - a nie - Basieńka jak nasza szkapa wrzesień, 2025 język - celowo taki Edytowane 4 Października 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 10
Annna2 Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Nata_Kruk wyprowadziłaś mnie w pole trochę Natka z tytułem, a nuż zaświtał mi Bach, wielki i fuga, a tu. Smutny i poruszający wiersz- koń się wysłużył, trochę zestarzał- to wio, niepotrzebny 1
obywatel Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 kaj ześ sie podział chłopie, w sodułce siana dojna krasula aż ogon ino lata, a ty o babach jeno godasz, zechce bedzie twoja, ni to se wybij jo ze łba 2
Nata_Kruk Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 (edytowane) @Annna2... tutaj mogłam, 'zapasowały' mi słowa... ;) i "grają" na dwa fronty. Lubię te zwierzęta, a o Basi - Jadwidze Barańskiej, już dawno chciałam gdzieś w treści wtrącić słowa o niej. Fajnie, że tu zaszłaś. @sam_i_swoi... cudowny, pisany staropolskim językiem komentarz... :) Dziękuję bardzo. un loto i loto... nie za latem.. a za babo jakąś... ;) Pozdrawiam Was. Edytowane 30 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 2
Annna2 Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Nata_Kruk udało się zastanawiałam się w jakim języku napisałaś- w staropolskim tym sprzed 1936 roku- dwudziestolecia międzywojennego?
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Nata_Kruk A Bacha - od Baśki :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 Anno... na pewno polskim.. ;) (żarcik) To zasłyszane określenia u starszych osób, które już nie żyją, zatem, nie sprecyzuję odpowiedzi.
obywatel Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 sielskość języka może stanowić problem regionalny nie czasowy, na Warmii czy śląsku czy Poznańskiem będzie słowo miało inne znaczenie, w internetach tego do dućka, a kaszebskiego to ni wząb /takie tam trzy gr./ 1
Berenika97 Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Nata_Kruk Twoja fraszka jest znakomita w swojej prostocie i autentyczności! Dialog woźnicy z żoną jest naturalny i pełen humoru, zwłaszcza w kontraście między szorstkim "rusz no żesie - trzask... trzask" a empatycznym "ty zgupiał żeby staruszkie co ślepnie batem". Trafne porównanie ślepnącej, zmęczonej szkapy do Basieńki (Barbary Niechcic z "Nocy i Dni") jest bardzo trafne. Trud życia, starość kradnąca wzrok i konieczność znalezienia "dróżki" – to wszystko współgara z losami bohaterki powieści. No i język potoczny, gwarowy, ale jednocześnie poetycki w swej dosłowności. A cała puenta: "nie - Basieńka... jak nasza szkapa" – zamyka fraszkę mocnym akcentem. W kilku krótkich linijkach zawarłaś i humor, i dramat, i nawiązanie do klasyki literatury. To świetny utwór.
iwonaroma Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Nata_Kruk :) bardzo fajny tekst, oryginalny. Choć tytuł dla mnie dość odjazdowy ... Mnie się skojarzyło z "nie ma bata" ale pewnie o co innego chodzi
Nata_Kruk Opublikowano 4 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2025 (edytowane) @Berenika97... onieśmielasz mnie czasami. Cieszę się z Twojego komentarza, naprawdę dziękuję za tak szerokie podejście. To wszystko, dla .. Basieńki Niechcic.. :) bo to po mistrzowsku odtworzona postać, nie umniejszając pozostałym aktorom. @iwonaroma... tytuł, dla "zmyłki".. ;) ale pasuje do treści. Dzięki za wizytę. @Starzec... @Leszczym... @Cyjan... dziękuję Wam. @Jacek_Suchowicz... @violetta... przepraszam, tak jakoś mi 'uciekliście'.. dziękuję.. :) Pozdrawiam Gości. Edytowane 5 Października 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 2
Rekomendowane odpowiedzi