Annna2 Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 (edytowane) Nie wskrzeszę Twych skromności śmiechów, dziś pełne smutku są moje usta. Nie tańczy już dobrych oczu rozpusta. A tyle w życiu zdarzyło się grzechów. Motyli plam słonecznych zmierzchów, Czy Waikiki sny ukołysała u Źródła? Nie szukam- już jest ta sama pustka. I ręce nie uspokoją wełnianych kłębów. W niebie słychać anielski chorał. Czy tam są ziemskie rozkosze a prawd Teologa nikt nie rozdzierał? Tulące serca jeszcze zaproszę, Cienie rozbiegane ktoś wełną przeorał, pozbieram, a potem o miłość poproszę *Miłość w prawdzie. Benedyk XVI. Edytowane 27 Września 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 6
huzarc Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @Annna2 To wiersz, w którym czuć szczerą tęsknotę i duchowy niepokój. Ma on swoje piękne momenty obrazowe i wybrzmiewa w nim prawdziwe pragnienie bliskości. 2
Annna2 Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @huzarc tak, o prawda. Jesteśmy my ludzie- tak bardzo blisko- tak bardzo daleko dziękuję
Migrena Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @Annna2 To przejmujący testament refleksji nad egzystencją. Esencją refleksji o. Josepha Ratzingera (Benedykta XVI): Miłość nie jest uczuciem, lecz czynem opartym na Prawdzie. Aniu. Twoje wiersze to zawsze głębokie studium nad człowieczym losem. Trzeba ten wiersz z namaszczeniem studiować. I ja to z przyjemnoscią zrobię !!! 1
Annna2 Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @Migrena dzięki że jesteś Jacek! 1
Maciek.J Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 piękny i mądry sonet - ale u ciebie Aniu to norma 1
Annna2 Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @Maciek.J atam, ale dzięki. Ta encyklika mówi o rzeczach zdawałoby się fundamentalnych dla człowieka, prawa człowieka, miłość. I po opublikowaniu nastała cisza. Nic. Bo ważniejsze było spotkanie grupy G8, czy relacje z pogrzebu Jacksona.
Berenika97 Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 @Annna2 To piękny wiersz. Już na początku mocno brzmi - "dziś pełne smutku są moje usta" - od razu wprowadza w nastrój refleksji nad tym, co minęło. Malujesz niezwykłe obrazy -"motyli plam słonecznych zmierzchów" - jak ulotność szczęśliwych wspomnień, czy "ręce nie uspokoją wełnianych kłębów" - jak wewnętrzny niepokój. Łączysz rzeczywistość ziemską z duchową - pytania o niebo, anielski chorał, prawdy Teologa przeplatają się z bardzo ludzkimi, cielesnymi doświadczeniami. To podróż duchowa, zakończona pragnieniem miłości. To bardzo poruszający wiersz, o trudnych sprawach mówisz z ogromną wrażliwością. Zatrzymał mnie na dłużej. 2
Annna2 Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 (edytowane) @Berenika97 lubię Go Berenika. Dziękuję za piękny wpis. Edytowane 27 Września 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piękna puenta, a usta, na pewno są pełne smutku, z wielu powodów, oczy natomiast mokre, od łez. Anno... kieeedyś czytałam części encyklik naszego Papieża, uspokajały mnie. Tej zupełnie nie znam. a może warto by było zajrzeć. Pozdrawiam. ... to także, trafnie huzarc to podał. Edytowane 27 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Annna2 Opublikowano 28 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 @Nata_Kruk one takie są- zmuszają do myślenia. dzięki 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 2 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Annna2 powiem Ci że bez zbytniej apoteozy dostarczasz mi takich doznań jakie dostarcza tylko Albert Gorzkowski w swoich rozważaniach na tematy biblijne:)) no może jeszcze Marcin Majewski ale jego to tylko na YouTube uznaję bo w tekstach jest za trudny zbyt wiele razy trzeba sięgać po słowniki i literaturę pomocniczą. 1
Annna2 Opublikowano 2 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2025 @Robert Witold Gorzkowski to dla mnie zaszczyt. Dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi