Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

lirycznie (lecz nie muzycznie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(jakiś pomysł na dźwięk i głos?)

przeżyj to sam
i w rytm się wczuj
komponuj słowa
i pójdź w ruch

motyw przewodni
zgasł
zamknięty w skrzydłach
motylich dźwięk

zobaczyć znów

w zapachu nut
jesienny liść
kolejny spadł

i zimno tu
w objęcia wpaść
słonecznych dni
i ciepłych rąk

jak mgła co nie wie
skąd przychodzi

i cisza i śpiewu brak
opuścił ptak

ostanie gniazdo
nawet dzień
skracając krok
rozmydlił cień

a księżyc stłumił
deszczowy szum

nie przyszedł sen
bo srebrny pył

nie przymknął powiek
nie walczę o
okruchy dawnych lat
o wilczy głód

zgaszonych wspomnień

z przestrzeni lat
przypomnij jak
było nam

i ja zapomnę
tę łzę rozstania
nie pamiętam
niewartych zapamiętania

złych dni

echo umilkło znów
a jesień cała w złocie
rozdana ostatnia karta

Opublikowano

@Alicja_Wysockachyba się rozchoruję :) to nie pomoże zmienić głosu i tak nicby nie dało bo ten z trąbą zdeptał mi uszy:)
Generator chciał mnie oszwabić, ale się nie dałem, duma mnie rozpiera :)
Zrobiłem mu najazd i nagrałem ekran, dźwięk przez to przycichł.
I jakie wrażenia?

Opublikowano

@sam_i_swoi  Nie mam pojęcia jak się to robi, ale słucha mi się i ogląda, tak, że przestać nie mogę.

Śpiew i wizualizacja jednocześnie,  przechodzą przez dwa zmysły - a więc podwójne działanie.

Na mnie robi duże wrażenie - zostaje w pamięci i przed oczami.

Ponadto, AI ma czysty dźwięk, trzyma tonację, można dobrać głos, obrazy, które opowiadają tak, że  bardziej rozumiesz i zapamiętujesz.

Jeśli to Twoje pierwsze dzieło, duma może Ci towarzyszyć :)

Opublikowano

@Alicja_Wysocka 
Podskakuję z radości i wiwatuję :) Dzięki :) Troszkę poważniej, najpierw AI wygenerowałem sam dźwięk, później potrzebowałem podpiąć pod klip, za poradą copilota tu uwaga nieby się nie komunikują ze sobą, a zainstalowany program wykonał proponowane zalecenia co do videodysku odnośnie do orginalnego pliku mp3, edytując wgrałem dwa pliki dźwiękowe i jeden przesunąłem na osi czasu, chcąc uzyskać odpowiednią głębię, najdłużej walczyłem z z obrazem, dałem sobie spokój z ruchomym, skorzystałem z propozycji pierwszego AI copilota (z którym początkowo nie szło się dogadać, bo wstawiał mi obrazki z tekstem) gdzie była ta grafika, kolejny schodek to export gotowego pliku, premium, pro i płać, to mnie wkurzyło cała praca na marne, więc go nagrałem bezpośrednio z ekranu, ach wspomnę dlatego premium bo te efekty gwiazdek, i przyciemniania to płatna opcja. Na koniec powiem, że opłaciło - dostałem super komentarz :)
Oczywiście wywaliłem programy z kompa, mam wątpliwości czy przy moich zasobach sprzętowo-finansowych jest sens na kolejny klip. Zważając że Ai dokonało tu przełomu, oczywiście wiem o tym że tylko dlatego, bo wydałem odpowiednie polecenia. Tylko dlaczego czuję że to proteza?

Opublikowano

@sam_i_swoi Dzięki, ale póki co, nie zabiorę się za to, chociaż ładnie to tłumaczysz, to jednak czytam jakbyś mówił w obcym języku. A ja mam szczególną zdolność do psucia.

Odnajduję w sieci, co pasuje i to mi wystarcza. 

Myślę, że AI na tymczasowo, jest bezpłatny - ale to tylko po to, żeby narobić apetytu i przyciągnąć do siebie - to się zmieni. Obecnie działa jak kusidełko, na mnie także.

Pierwszy raz widziałam w kinie, jak wygląda zapach, (jak może wyglądać) Najpierw przeczytałam książkę,

a później obejrzałam film. Mówię o powieści 'Pachnidło' (Patrick Süskind).

A Tobie życzę powodzenia, z każdym kolejnym razem będzie lepiej :)

Opublikowano

@Alicja_WysockaPrzepraszam, ale Ciebie mam pod ręką - trywialnie -, i śmiem wykorzystać (jako możliwość wypowiedzi), rozumiem, istnieją edytory Ai online i takie, które się instaluje na komp., w zasadzie działają tak samo, różnica dla naszych potrzeb nie jest istotna, natomiast działanie tak, kombi czyli ręczna edycja i automatyczna, ręczna jest wspomagana i naprawdę to półautomat, na tym ostatnim powstał klip, edycja przypomina składanie klocków, klocki to pliki dźwiękowe i graficzne, i tu pracozabawa - poznanie i wybór efektów które są w ofercie do zbudowania konstruktu klipu czemu? Ai tego nie umie bez odpowiednich poleceń i i to co ważne zaplanowanych (czyli musisz znać konkretne kroki przy tworzeniu filmiku) Mniej więcej tak to się robi.
Teraz zaplanowana dywagacja, aktualnie mamy tu dyskusję o organach, w tym momencie dla mnie jest to ważne, uczucia związane z dziełami które współtworzone są z AI, czy jest to tylko narzędzie? tak po stokroć tak ale do momentu w którym sami poczujemy że nas przewyższa - wówczas to nic innego tylko wspomniana proteza, dawcy organów, sięgnijmy w przyszłość, oddajemy świadomość maszynie, która świadomość będzie bardziej użyteczna to w naszej  organicznyej powłoce, czy w sztucznej w której też my będziemy??????? 

Opublikowano (edytowane)

@sam_i_swoi

Każdy postęp niesie ze sobą trochę lęku - to normalne. Kiedyś ludzie bali się elektryczności, potem pralek automatycznych, a dziś - sztucznej inteligencji. Znam kobietę, która do tej pory nie kupiła pralki automatycznej, bo uważa, że „nie dopierze jak gotowanie bielizny”.

Mentalnie została w XIX wieku, a jednocześnie w salonie stoi telewizor z płaskim ekranem. Paradoks? Trochę tak, ale to pokazuje, jak działa strach przed nowym.

W gruncie rzeczy każde narzędzie powstaje po to, żeby nas wesprzeć - pralka chroni ręce, komputer czas, AI wyobraźnię.

Narzędzie nie zabiera człowieczeństwa, tylko pozwala więcej z siebie dać.

Postęp jest jak proteza: nie zastępuje życia, tylko daje możliwość, żeby iść dalej. I lepiej mieć protezę niż stać w miejscu – bo wtedy można znowu chodzić, zamiast siedzieć w wózku :)

Tak ja to czuję, patrząc na AI.

A klipy, które robisz - nawet jeśli teraz wydają się „półautomatem” - wciąż są Twoje. To Ty wybierasz, co w nich jest, co mówią, jak wyglądają. AI tylko pomaga to poskładać.

Edytowane przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Alicja_WysockaTo wysoce pozytywna postawa, ale też nadmierna troska o innych bez pytania czy tego chcą, nawet nie wiedzą o innej alternatywie, wyposażę cię w narzędzia pożyteczne byś mógł nawet więcej niż dotychczas, będziesz szybszy, silniejszy, a ty będziesz tym samym dla mnie użyteczny. Działa w obie strony, które wydają się zadowolone.
Paradoks polega na użyteczności, i kosztach. Jeśli inwestycja się zwraca Ok., w przeciwnym przypadku są sposoby rozwiązania problemu. Już widzę ten napis "A może zostawcie nas w spokoju !" - jacy oni są niepoprawni, niewdzięczni.
W czym problem? - to zawoalowane niewolnictwo, wyższość nauki - bzdura, krok po kroku coraz większa kontrola,
Postęp ? tylko wojny napędzają, to zatracanie, eee tego już nie ma człowieczeństwa bo przecież wokół tylko wzajemne oskarżanie i rzucanie do gardeł. Ot co.

Opublikowano

@sam_i_swoi Temat ogromny, a ja malutka, ale patrzę tak: narzędzia są po to, żeby wspierać, nie zabierać. Wciąż wiele zależy od nas, od naszych wyborów. Co będzie dalej - trudno powiedzieć, ale jeśli zachowamy wolność i świadomość, możemy iść swoją drogą, nawet w świecie pełnym nowości.