Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97

Bereniko.

Twój wiersz widzę jako manifestację władzy kobiety która  nie leży w tym, co podziwiane, lecz w tym, co niepojęte.

W jej zdolności do spalania ram, w których próbuje ją zamknąć świat.

Przesadziłem ?

Opublikowano

@Berenika97 …już zaczynanie opisu obrazu od „ widzę cię” - jest infantylne; reszta tekstu też nie wniosła niczego, poza przewidywalnymi frazami; „ krzyczą w oczach”,” miażdży pożądanie” ;)

To dzieło ( i mówię o obrazie :)), zasługuje na choćby namiastkę oryginalności, jeśli się już ktoś bierze za ekfrazę…

Opublikowano

@Annna2Bardzo dziękuję! Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna - wiem, że sztuka jest Twoją dziedziną. 

@MigrenaBardzo dziękuję! Nie, nie przesadziłes! :) W Księdze Judyty wyczytasz dokładnie to, co napisałeś. 

@LeszczymOch, brakuje! I to dużo, ale lubię Klimta i zaczęłam doceniać secesję. To moja próba zwrócenia na tę sztukę uwagi. :) Bardzo dziękuję!

@andrew... czy warto? To prawdziwie Hamletowskie pytanie!  A czy znamy tak naprawdę siebie? Bardzo dziękuję! 

Opublikowano

@Nata_KrukTo naprawdę ciekawa historia, historia niezwykłej kobiety. Opisana i włączona do Starego Testamentu - chociaż nie we wszystkich wyznaniach chrześcijańskich. Bardzo dziękuję! 

@infelia@Rafael MariusBardzo dziękuję i pozdrawiam. :)

@DagnaZadedykuję Ci wiersz Miłosza o Judycie, aby zmazał Ci ten niesmak, który być może pozostał po "wizycie u mnie". 

"O, usta na wpół rozchylone, oczy przymknięte, różowa

sutka w obnażonej twojej nagości, Judyto!

Z wyobrażeniem ciebie oni, biegnący do

ataku, rozrywani wybuchami artyleryjskich

pocisków, spadający w doły, w zgniliznę!

O, lite złoto twoich tkanin, naszyjnika z rzędami

drogich kamieni, Judyto, na takie ich pożegnanie!"

ps. wstawione zdjęcie nie przedstawia całego obrazu. 

@MIROSŁAW C. Bardzo dziękuję!