Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 2 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 (edytowane) widzę cię triumfujesz zdobywasz duma spływa złotem miażdży pożądanie i zagłusza gniew świętość i grzech płoną na twojej skórze rozpacz i honor krzyczą w oczach. mściwa niepokorna niezależna uwięziona w ramie męskiej wyobraźni? nie – ty rozrywasz ją na strzępy, nie błyszczysz ty spalasz. Obraz G. Klimta, "Judyta z głową Holofernesa". Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 2 Września 2025 przez Berenika97 (wyświetl historię edycji) 9
Annna2 Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @Berenika97 mocna ekfraza, Ona bohaterka. Podoba mi się- jest kontrast- między powinnością, kruchością i siłą. 2
Migrena Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @Berenika97 Bereniko. Twój wiersz widzę jako manifestację władzy kobiety która nie leży w tym, co podziwiane, lecz w tym, co niepojęte. W jej zdolności do spalania ram, w których próbuje ją zamknąć świat. Przesadziłem ? 3
Leszczym Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @Berenika97 Tekstowi troszkę brakuje do Klimta, ale przecież może :) 1
Dagna Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @Berenika97 …już zaczynanie opisu obrazu od „ widzę cię” - jest infantylne; reszta tekstu też nie wniosła niczego, poza przewidywalnymi frazami; „ krzyczą w oczach”,” miażdży pożądanie” ;) To dzieło ( i mówię o obrazie :)), zasługuje na choćby namiastkę oryginalności, jeśli się już ktoś bierze za ekfrazę…
andrew Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @Berenika97 Ślicznie, bardzo. Często staramy się być tacy, częściej marzyć. Jacy jesteśmy w codzienności... Dziś kobieta może być taka, czy warto... Pozdrawiam serdecznie Miłego wieczoru 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @Berenika97... czytam treść, jako słowa wypowiadane przez Judytę. Jest ciekawie... :) 1
Berenika97 Opublikowano 2 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @Annna2Bardzo dziękuję! Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna - wiem, że sztuka jest Twoją dziedziną. @MigrenaBardzo dziękuję! Nie, nie przesadziłes! :) W Księdze Judyty wyczytasz dokładnie to, co napisałeś. @LeszczymOch, brakuje! I to dużo, ale lubię Klimta i zaczęłam doceniać secesję. To moja próba zwrócenia na tę sztukę uwagi. :) Bardzo dziękuję! @andrew... czy warto? To prawdziwie Hamletowskie pytanie! A czy znamy tak naprawdę siebie? Bardzo dziękuję! 1
Berenika97 Opublikowano 2 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @Nata_KrukTo naprawdę ciekawa historia, historia niezwykłej kobiety. Opisana i włączona do Starego Testamentu - chociaż nie we wszystkich wyznaniach chrześcijańskich. Bardzo dziękuję! @infelia@Rafael MariusBardzo dziękuję i pozdrawiam. :) @DagnaZadedykuję Ci wiersz Miłosza o Judycie, aby zmazał Ci ten niesmak, który być może pozostał po "wizycie u mnie". "O, usta na wpół rozchylone, oczy przymknięte, różowa sutka w obnażonej twojej nagości, Judyto! Z wyobrażeniem ciebie oni, biegnący do ataku, rozrywani wybuchami artyleryjskich pocisków, spadający w doły, w zgniliznę! O, lite złoto twoich tkanin, naszyjnika z rzędami drogich kamieni, Judyto, na takie ich pożegnanie!" ps. wstawione zdjęcie nie przedstawia całego obrazu. @MIROSŁAW C. Bardzo dziękuję! 2
Nata_Kruk Opublikowano 3 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... ciekawa, wczoraj poczytałam o niej. Dzięki forum - Tobie, jak tu, czegoś się 'uczymy'... ps. obejrzałam jej wizerunek w malarstwie.. niektóre zachwycające - obrazy. Edytowane 3 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Berenika97 Opublikowano 3 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2025 @Nata_KrukBardzo się cieszę! Historia zna wiele wspaniałych kobiet, męźczyźni zasłonili ich dokonania swoim "samczym ego". Pozdrawiam :)
Berenika97 Opublikowano 4 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2025 @Kamil OlszówkaBardzo dziękuję! :)
Rekomendowane odpowiedzi