Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

- gwarą warmińską z dodaną  ostatnią strofą

No bo mówta some.
Noszo godka je nojlepsio.
A dloczamu a nie jandzi?

Poni łu noju sia pokazała i po noszamu
z dziywczoczkam rozmoziała?
Matulka Śwanto łobleczóno w modry klejd
jek warnijsko farba.

No bo powiedźcie sami,
nasza mowa jest najlepsza.
A do dlatego że u nas się pokazała
a nie gdzie indziej.

I po naszemu z dziewczynkami rozmawiała.
Mateńka Święta w błękitnej szacie
w kolorze warmińskiego nieba.

Mamo elegantką byłaś.
Wszystkie diamenty już czas łzami zapisał,
jak słońce Twego serca.
Okruchy mają kolory lnu.
Wiedziałaś- nie można odkładać piękna
na od święta.

Opublikowano

@Annna2

Niezwykle ciepły i wielowymiarowy wiersz. Bardzo poruszyło mnie to płynne przejście od dumy z „naszej mowy” i warmińskiego krajobrazu, uświęconego obecnością „Mateńki Gietrzwałdzkiej”, do tak intymnego, pełnego czułości portretu Mamy.

A puenta – to mądrość, by „nie odkładać piękna na od święta” – jest uniwersalna.

Pięknie piszesz!

Opublikowano

@Annna2 wiersz piękny i powiązany z przygotowaniami do mojego nowego albumu. Od lat zbieram koronatki i metalowe i w postaci obrazków. Jest to pasja bardzo przyjemna bo artefakty są tanie ze względu na to że nikt ich nie zbiera a często można wypatrzeć je na giełdach jak ludzie sprzedają książeczki do nabożeństwa to w środku są święte obrazki. Jest ich tyle że nikt nie jest wstanie ich zebrać więc ja zawęziłem swoją pasję tylko do koronowanych obrazów Matki Boskiej. Chciałbym wydać piękny album z tymi obrazkami tylko jest jeden problem miejsc kultu dotyczących Maryi jest w Polsce przedwojennej i obecnej 450 pytanie jak zebrać 450 obrazków często z malutkich sanktuariów. Wiadomo te duże mam w różnych odmianach od XIX w. do teraz a tych małych nie. To znaczy może i są ale rzadko pojawiają się w zbiorach. Druga sprawa że w zasadzie są to zbiory regionalistów którzy słyszeć nie chcą o sprzedaży czy zamianie. Więc ostatecznie wpadłem na pomysł aby wydać katalog tylko mojej kolekcji. I niedawno się zastanawiałem, obrazki święte z której miejscowości umieścić jako pierwsze, bo wiadomo dalej to sanktuariami według alfabetu, ale na okładkę i jako pierwsze co dać Częstochowę? Czy może jednak Gietrzwałd jako jedyne miejsce gdzie Maryja ukazała się 160 razy i przemówiła do dziewczynek. Z drugiej strony Częstochowę zna i widział prawie każdy Polak, natomiast o Gietrzwałdzie ku mojemu przerażeniu nie każdy słyszał. Część ludzi kojarzy ze względu na film Brauna lecz generalnie nawet jak znają miejscowość to nie wiedzą że w Gietrzwałdzie jest jedyne miejsce objawień w Polsce uznane przez kościół. A jak Ty myślisz?

Opublikowano

@Robert Witold Gorzkowski  ja wiedziałam że jesteś niezwykły i za każdym razem mnie zadziwiasz.

Robert to piękne co robisz. Najpierw dałabym Częstochowę- ze względu na to, że jest bardziej znana,

a Gietrzwałd na drugiej stronie zaraz- to może ktoś o tym miejscu się zaznajomi.

Robert jak dobrze Ciebie znać- łał!

A to masz obraz z bitwy pod Samosierrą, a to tak pięknie piszesz o patriotyzmie, miłości.

Dziękuję Tobie za to. Za to jakim jesteś Człowiekiem

Dziękuję