Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Migrena Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 (edytowane) I. Było westchnienie. Bo było ciągle gorzej. Skóra ledwo rozciągała się na kościach. Jak prześcieradło, które już nie pasuje do łóżka. Ciało - które kiedyś przecież tańczyło, śmiało się, jest teraz ciężarem, którego nikt nie chce nieść. Nawet ono samo siebie. Juz prawie obce, chociaż ciągle twoje. II. Rurki. Zapach środka do dezynfekcji. Woda w butelce na szafce obok - jakby czekała na jutro. Pielęgniarka mówi cicho. Nie do ciebie.. Do innego czasu. Do strzykawki, wenflonu, kroplówki. III. Ból nie ma teraz barwy. Ani kształtu. Rozlewa się jak woda z kubka na brzuchu, a życie nie ma już siły prosić o wytarcie, o suchość. IV. Cisza tu nie jest spokojem. To sól. Wchodzi pod paznokcie. Nie pytaj, co boli. Boli wszystko, wszystko co jeszcze pamięta życie. V. Ktoś postawił kwiaty. Nie pachną. Ktoś zostawił kartkę: „Myślami z tobą” Choć nikt już tu nie czyta ani słów, ani znaków. VI. Trzeba było wtedy tylko usiąść. Obok. Bez słów. Nie próbować ratować oddechu, ani uspokajać dłoni. Ciało znało tę ciszę. Znało jej ciężar, znajomy jak brzęk aparatury w nocy bez zmiany. Skóra przyjmowała obecność jak kroplówkę - powoli, nie wiedząc, że to już ostatnia. VII. Potem już nic. Prawie nic. Aparat pikał życiem jeszcze przez chwilę. Potem zapadła cisza. Nie absolutna. Tylko taka, której nikt nie miał siły nazwać tym jednym, jedynym słowem. VIII. Zza drzwi dobiegł stłumiony szept. Zmieniono pościel. Zamknięto okno. Subtelny dzwięk wentylacji dopełniał ciszę. Kubek wciąż stał na stoliku. W wodzie - twój włos. Jak jedyny ślad po kimś, kto właśnie przestał być. Edytowane 7 Sierpnia 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 16
Annna2 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Migrena wiesz mam w domu szlafrok Siostry- nie noszę go- tylko od czasu do czasu zaglądałam do szafy- pachniał nią długo- już nie pachnie Mam Mamy różaniec. Piękny, wzruszający bardzo i bardzo mi bliski. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Migrena Przejmujące... Dość bliska znajoma, umiera na SLA, nie mówi, nie może się poruszyć, umierają po kolei wszystkie mięśnie, a na końcu przestanie oddychać. Straszna choroba, nie ma na nią żadnego lekarstwa, jak coś chce, głośno krzyczy, bardzo głośno. Hospicjum ją odesłało do domu, bo przecież tam są też inni ciężko chorzy, jeszcze stosunkowo młoda... 2
Migrena Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka Dzięki Alicjo. Przeszedłem kiedyś taki ból. @Annna2 Aniu. Nawet nie wiesz jak dobrzę Cię rozumiem. Dzięki. Edytowane 2 Sierpnia 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 2
MIROSŁAW C. Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Migrena Pod wrażeniem, pozdrawiam. 1
Migrena Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @MIROSŁAW C. Bardzo dziękuję. Z szacunkiem.
Bożena De-Tre Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Migrena Chciałoby się rzecz ''zostań..nie odchodż jeszcze przez moment''......a potem cisza i żal.Znalazłeś odwagę opowiedzieć światu o swoim bólu ...nawet jeżeli go nie było kiedyś przychodzi i trzeba pożegnać.......pozdrowienia. doczytałam do końca choć kojarzą mi się tego rodzaju wiersze z tekstami H . Poświatowskiej...a jej wciąż żal. 1
Migrena Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 (edytowane) @Bożena De-Tre Tak. Opowiedziałem o swoim bólu sprzed lat. Dziękuję Bożeno za słowa. Pozdrowienia. Edytowane 2 Sierpnia 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Bożena De-Tre Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Migrena Znależć odwagę opowiedzieć Światu to już jest dar.Tobie wyszło bez krzyki i pokazałeś”’ból istnienia”….dla mnie życie jest darem i to też między Twoimi wersami odczytałam… @Bożena De-Tre Tyle trudnych tematów przy nas…obok..opisujmy je.Są jak kamień pod stopą…. 1
Migrena Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Bożena De-Tre chciałeł pokazać ostatnie akordy życia. Tuż przed horyzontem zdarzeń. Piękno życia - rozpacz rozstania. Dzięki raz jeszcze. Sercem. 1
Bożena De-Tre Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Migrena I pokazałeś ludzko i literacko.To jest poezja ….też świadomie pierwsze trzy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w moim tomiku zostały wysłane w Świat( nie wiemy dokąd sięga i co tam za horyzontem…który fakt się zawęża ale masze wspomnienia i nasza wyobrażnia….,niech tak zostanie łatwiej żyć. 1
Migrena Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Bożena De-Tre Niech Ci się Poetko wiedzie jak najlepiej :) 1
Bożena De-Tre Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Migrena Mam „ wrażliwcom” co wiedzą jak smakuje kawa o poranku….niech płynie wszystko-:)od Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. życzę…. 1
Migrena Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Bożena De-Tre Z szacunkiem schylam głowę :) Wszystkiego pięknego :) 1
Bożena De-Tre Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Migrena Nam Portalowcom Org-:) 1
Migrena Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @Bożena De-Tre Z przyjemnością. Taj jest :)
Berenika97 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @MigrenaDziękuję! Stałam się niemal uczestnikiem powolnego gaśnięcia. "Potem już nic. Prawie nic" Jak powolne zanikanie. Masz niezwykły dar! 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 zatrzymało czytam jak szkic scenariusza do krótkometrażowego filmu zwłaszcza że jestem pod wrażeniem polskiego filmu Johnny pozdrawiam 1
Migrena Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 (edytowane) @Jacek_Suchowicz nie oglądałem ale z opisu czytam, że to mocny film. Widzę, że będzie na TBN 16 sierpnia. Dziękuję. @Berenika97 Bereniko, Ty taka jesteś dobra dla mnie. Bardzo dziękuję. Edytowane 2 Sierpnia 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 2
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Obejrzyj i nagraj bo warto !!! 1
Rekomendowane odpowiedzi