Annna2 Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Wybuduję dom z drewna, ściółką łóżko wymoszczę. Igłami łąkę zaścielę, potem ją zroszę nocną jeziorną wiatru kąpielą. Różową sukienkę założę, nie przecież wolę krwiście czerwoną. Morze garniturów i garsonek odrzucę. Będzie mnie widać. Tam w kwiecistej okładce są ich losy zapisane, kobiety nie miały praw wyborczych, dziś jest inaczej Krzesło też jest tylko moje, w seledyny je ubiorę, cytrynowym słońcem doprawię. Mogę. To inaczej niż Basia. Ona musiała szybko życie przeżyć, prawie jak motyl, co żyje jeden dzień. Krzysztof Kamil żołnierz AK i Ona studentka. Kolumbowie rocznik dwudziesty. A potem On zginął od kuli snajpera. Basia chwilę potem umierała z Jego tomikiem wierszy trzymanym w rękach. Dosięgła ją bomba. Nie zdążyła powiedzieć o rodzącym się pisklaku, co chciał skorupkę przebić. Polecieć ku słońcu. Dziś śnią otuleni płaszczem, Ich światło sięga Nieba. Już nie ma dwóch stron. Są Ona i On. 7
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 (edytowane) @Annna2 tak cudnie poetycko jak tylko ty potrafisz- wzruszyłem się. Stworzyłaś gotowy scenariusz na spektakl telewizyjny. Edytowane 1 Sierpnia 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 2
Berenika97 Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Annna2Bardzo wzruszający tekst. Masz niesamowitą wrażliwość i umiejętność łączenia ludzkich, pojedynczych losów z wielkimi wydarzeniami. Wiersz z pięknymi metaforami - to również symbol niezrealizowanych marzeń i nadziei. Przerwane młode życia - Basi i Krzysztofa Kamila wzruszyła mnie do łez. Tak delikatnie przywołujesz tragiczną historię Kolumbów. Właśnie takie słowa najbardziej tworzą pamieć zbiorową narodu. 2
andrew Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Annna2 Chwała ich i innych pamięci. Pozdrawiam serdecznie Spokojnego dnia 2
Annna2 Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Berenika97 atam, ale dziękuję. Piszę nieszczególnie, ale dziękuję za Piękno Twego serca @andrew tak. Chwała Bohaterom 1
Migrena Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Annna2 Robert miał rację. Tu też jest nasz pomnik Bohaterów. Ania pięknie pisze. Patriotka - poetka. Wielki szacunek Aniu. 1
Annna2 Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Migrena atam- nie zasługuję- ale dziękuję. Czasem nie rozumiem- że są ludzie że tego nie doceniają. Niebo złote ci otworzę, w którym ciszy biała nić jak ogromny dźwięków orzech, który pęknie, aby żyć zielonymi listeczkami, śpiewem jezior, zmierzchu graniem, aż ukaże jądro mleczne Ziemię twardą ci przemienię w mleczów miękkich płynny lot, wyprowadzę z rzeczy cienie, które prężą się jak kot, futrem iskrząc zwiną wszystko w barwy burz, w serduszka listków, w deszczów siwy splot. I powietrza drżące strugi jak z anielskiej strzechy dym zmienię ci w aleje długie, w brzóz przejrzystych śpiewny płyn, aż zagrają jak wiolonczel żal - różowe światła pnącze, pszczelich skrzydeł hymn. Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi. Jeno odmień czas kaleki, zakryj groby płaszczem rzeki, zetrzyj z włosów pył bitewny, tych lat gniewnych czarny pył. (Krzysztof Kamil Baczyński) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Migrena Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Annna2 dziękuję Aniu, że jesteś ! 1
Maciek.J Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Annna2 Basia zginęła dokładnie 20 dni po swoim ukochanym. Czy to jest chwila ? Pojęcie bardzo względne.
Annna2 Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Maciek.J noooo wieki. Wybuch Powstania ich rozdzielił- każde z nich miało inne zadania- chyba wiesz. Zmarła trzymając tomik poezji Krzysztofa Kamila. W jej dłoniach zatrzymały się te słowa: Wołam cię, obcy człowieku, co kości odkopiesz białe: Kiedy wystygną już boje, szkielet mój będzie miał w ręku sztandar ojczyzny mojej
Rekomendowane odpowiedzi