Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 31 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 Odkrywamy właz Buchnęło młode życie Dzisiaj są nami. 12
Dagna Opublikowano 31 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski … tekst odczytuję metaforycznie i ma w sobie ożywczą moc prawdy, w walce o godność, w walce o Wolność Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 3
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 31 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 (edytowane) @Dagna szkoda że nie wszyscy Polacy to doceniają. W ten dzień jesteśmy ich głosem. Edytowane 31 Lipca 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 2
Berenika97 Opublikowano 31 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski Dziękuję, że pamiętałeś. Jest tylko jedna prawda Bez kłamstw wykrętnych, bez cienia: Prawda walczącej Warszawy, Prawda ludzkiego sumienia. Jest tylko jedna cena, Którą oznaczyć najprościej: Cena ludzkiego życia, Płacona za prawdę wolności. Jest tylko jedna droga Od krzywd daleka, od sporów: Droga uczciwych ludzi, Droga ludzkiego honoru. Nam niepotrzebne są słowa, Ani przemówień ton łzawy! Niech politycy szukają Sumienia w gruzach Warszawy, Niech odszukają tam wolność Dawno zgubioną w traktatach - My - dosyć mamy współczucia! Dosyć uśmiechów Piłata! Do świata Polska przesyła Apel tragiczny i krwawy: Honor ludzkości Historia Odmierzy Golgotą Warszawy. Francja, wrzesień 1944 r. Ryszard Kiersnowski (1912-1977) 2
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 31 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 @Berenika97 dziękuję za twój głos i niech choć w dzisiejszym dniu tylko takie będą. 2
Migrena Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski Zryw narodu Polskiego okupiony setkami tysięcy ofiar. Polska po latach terroru niemieckiego podniosła głowę. Głowę bohaterów. Militarnie przegrała ale świadomościowo jesteśmy dumni. Dumni Polacy. Robert - jesteś wielki.
Annna2 Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski Gdy poruszanie po ulicach stało się niemożliwe, zostały tylko kanały. Chwała Bohaterom. 2
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Annna2 dziękuję 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Migrena dziękuję ale nawet w tych kilku słowach miałem dylemat co do ekspresji aby wyrazić przeszłość teraźniejszość i pamięć symbolicznie i nie do końca jestem zadowolony bo czy nie lepiej by wybrzmiało: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak myślicie, oczywiście słowo wybuchło nie w sensie dosłownym tylko jako zjawisko, bądź Dzisiaj są z nami. Normalnie bym się nad tym nie rozwodził, ale chciałbym aby byli zadowoleni. Było ich setki młodszej i starszej młodzieży kwiat naszego narodu. Odważnych ale i bojaźliwych, jako dzieci zagubionych i spłoszonych nie do końca zdających sobie sprawę z sytuacji a jednak walczących jak kto umiał, posłańcy, sanitariuszki, budowniczowie barykad, zaopatrzeniowcy, jak dotarło to do mnie w muzeum że tyle dzieci zginęło w nierównej walce musiałem wyjść, jak trzeba było być pozbawionym uczuć żeby wywołać taką wojnę. I co mają dzisiaj ludzie z głową że niszczą się nawzajem. Niepojęte. 1
Migrena Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski Jest ekstra. Jest wizualizacja. Jest poetyka. Jest refleksja. Mocne, subtelne, refleksyjne. Taka maleńka alternatywa: Odkrywamy właz. Buchnęło młode życie. Dziś są w nas. 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 (edytowane) @Migrena To też rozważałem ale wydało mi się takie wyświechtane oczywiste? po drugie tak chciałem to zapisać 5-7-5 dlaczego w takiej formie choć to nie jest Haiku to ta forma w swojej prostocie opisu ukazuje w pigułce co w przyrodzie jest najpiękniejsze i jest to dokładnie odwrotne do tego co tam się wydarzyło. A był to środek lata Edytowane 1 Sierpnia 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 1
Migrena Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski Ten wiersz, Twój wiersz, jest dzisiaj najważniejszym wierszem na portalu. To nasz pomnik pamięci o bohaterach.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Migrena nie zawstydzaj mnie, wszystkie wiersze są ważne, które wskrzeszają ich pamięć jeśli już chcesz szukać poezji to @Annna2 na pewno jest adresatką twoich pochwał odczytałem jej wiersz na głos w domu i wszyscy mieliśmy łzy w oczach. 2
Migrena Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 (edytowane) @Robert Witold GorzkowskiAnia - jeszcze nie czytałam. No dobra dwa pomniki pamięci. Żoliborz i Śródmieście. Edytowane 1 Sierpnia 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji)
Annna2 Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski naprawdę? Zawstydzasz mnie trochę- bo nie zasługuję, ale dzięki 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Annna2 i choć wychodziliśmy do pracy jeszcze przez chwilę spędziliśmy razem w milczeniu. 2
Annna2 Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski dziękuję. Chwała Bohaterom- i pomyśleć- tyle ludzi- utalentowanych młodych 2
andrew Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski Jesteśmy na mgnienie pokoleniowo . Pozdrawiam serdecznie Miłego popołudnia
Migrena Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Popatrz Robert. Jaki smutny dzisiaj dzień. Nawet tutaj, na portalu. Zamyślenie. 1
Dagna Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Robert Witold Gorzkowski przyznam, że należę do tych, którzy: oddając najwyższą część Bohaterstwu - pozostają krytyczni wobec nieuchronności tamtych zdarzeń i choć z faktami się nie dyskutuje, to chętnie czytam o przesłankach wskazujących na obce interesy i błędy strategiczne wówczas popełnione ( vide dezinformacja i przeszacowanie sytuacji przez Okulickiego, który wcześniej utrzymywał intensywne kontakty z Sowietami). Istnieje stanowisko traktowania tematu Powstania jako tabu narodowego, ale warto sobie zadać pytanie, czy tego również życzyliby sobie Powstańcy, gdyby mieli dzisiejszą wiedzę? Czy woleliby może, abyśmy się uczyli na błędach i unikali skali takiej hekatomby na przyszłość ?… Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi