Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 31 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 (edytowane) Płynąc na fali postać widzę z oddali. Ten wąs ...poznaję! To Dali! A z nim jego "Fale" płyną wciąż na fali. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. obraz S. Dali "Fale" Edytowane 31 Lipca 2025 przez Berenika97 (wyświetl historię edycji) 9
Migrena Opublikowano 31 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 @Berenika97 Extra mocny. A mnie przez lata całe drapały mózg "płynące zegary". Super Bereniko. 2
Annna2 Opublikowano 31 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 @Berenika97 pomysłowa ekfraza bardzo. I zarazem homonimowa 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 31 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 A obrazek ładny Łukasz Jasiński 1
Berenika97 Opublikowano 31 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 (edytowane) @MigrenaNapisałam kiedyś i o zegarach, bo też nie mogłam się od nich uwolnić. :) Bardzo dziękuję. @Łukasz JasińskiTo obrazek z podświadomości Dalego (inspirowany psychoanalizą Freuda).Bardzo dziękuję! @Annna2Bardzo dziękuję! Bardzo się dużo uczę dzięki Tobie. :) Edytowane 31 Lipca 2025 przez Berenika97 (wyświetl historię edycji) 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 31 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 @Berenika97 Wiem, są różne kierunki w malarstwie, a najbliższy mi jest realizm historyczny ku pokrzepieniu serc... Łukasz Jasiński
Berenika97 Opublikowano 31 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 @Łukasz JasińskiWiem, że pan wie, tylko chciałam zwrócić uwagę na obrazek - różni się od najpopularniejszych prac Dalego. Rozumiem pana gust. Realizm historyczny podkreśla mistrzostwo malarzy i utrwala ważne wydarzenia i ludzi z historii. Doceniam, ale bliższe są mi inne kierunki malarskie. @Marek.zak1Bardzo dziękuję! @violettaBardzo dziękuję! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 (edytowane) @Berenika97 To raczej nie jest gust, tylko: zwrócenie uwagi, że od przemian ustrojowych w Polsce było dużo wydarzeń społecznych, które wpłynęły na rzeczywistość - po prostu brakuje malarzy na miarę Jana Matejki, poza tym: wysoko cenię również Jerzego Dudę-Gracza, Pablo Picassa i Artura Grottgera, zresztą: kopię obrazu - "Ostatnia Wieczerza" - Salvadora Daliego - można znaleźć na okładce książki pod tytułem - "Cena" - Waldemara Łysiaka. Łukasz Jasiński @Berenika97 A poza tym: każdy człowiek jest inny - opublikowałem tutaj własne ilustracje graficzne i wciąż publikuję artystyczne zdjęcia. Łukasz Jasiński Edytowane 1 Sierpnia 2025 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Berenika97 Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Łukasz Jasiński Myślę, że nie brakuje świetnych malarzy. Malarstwo realistyczne przestało już pełnić swoją podstawową rolę - utrwalania i upamiętniania rzeczywistości, wydarzeń, ludzi wpływających na życie innych czy bieg wydarzeń. Rozwój cywilizacyjny, przede wszystkim nowych technologii, zastąpił malarstwo realistyczne. Jak opowiadam o hołdzie pruskim lub bitwie pod Grunwaldem to pokazuję obrazy Matejki ( i chwała mu za to, że tego dokonał), ale jak o wybuchu II wojny światowej - to pokazuję filmy dokumentalne. Malarze szukali i szukają innych dróg rozwoju swojego talentu. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Berenika97 Teraz to istnieją graffiti i murale, jednak: żadne zdjęcia, filmy i rysunki - nie zastąpią głębokiej treści w klasycznym malarstwie, poza tym: moje propozycje filmów stworzyłem w eseju pod tytułem - "Filmoteka Kultury Narodowej" - połączyłem tradycjonalizm z nowoczesnością i co? Nic a nic - Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego - nie odpowiedziało na mój e-mail i jaki jest sens marnować czas na pisanie scenariuszy? Dodam: mam średnie wykształcenie i tyle wystarczy - wykształcenie nie świadczy o poziomie inteligencji, to samo dotyczy Muzeum Sztuki Nowoczesnej - odesłało mnie do Państwowego Funduszu Osób Niepełnosprawnych - po co? Z moich artystycznych zdjęć można byłoby zrobić plakaty i wystawę, a wyżej wymienione muzeum mogłoby przyciągnąć publiczność - reklamując niesłyszącego artystę, kończąc: to ich strata, natomiast: ja - własne zdolności twórcze będę rozwijał tutaj. Łukasz Jasiński
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Mój ulubiony obraz Jana Matejki: "Widok Bebeku pod Konstantynopolem", a tak przy okazji: jeśli pani narysuje pajęczynę i pomaluje ją pani na wzór szachownicy - zobaczy pani głębię, natomiast: jeśli pani to zrobi za pomocą grafiki komputerowej - głębi pani nie zobaczy. Łukasz Jasiński
[email protected] Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 @Berenika97 A obok łódka cię obserwuje, powiedz Salvadore ja Ty się czujesz? Pozdrawiam Bereniko, chyba pytanie retoryczne?
Leszczym Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 @Berenika97 "Nie ma fal" :) 1
Berenika97 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 (edytowane) @piąteprzezdziesiąteBardzo dziękuję! @DagnaChociaż nie wiem, co chcesz przez to powiedzieć (wnioskuję, że nie ma to być miłe), to i tak dziekuję! Edytowane 7 Sierpnia 2025 przez Berenika97 (wyświetl historię edycji)
Berenika97 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 @LeszczymDali jest zawsze na fali. Można sprawdzić w katalogach aukcyjnych. :)))
Nata_Kruk Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 ... odejdę zadowolona... :) 1
Berenika97 Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk Cieszę się i dziękuję! :) 1
Rekomendowane odpowiedzi