Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy był Mefalsim, nad Beit Lahija unosi się dym.
"Płynny ołów, "Żelazne miecze" w Jom Kipur,
znów presja bierze prym.

O - jak piekło okrągłe.
Kół historii obłędnych eksplozji przemocy.

Gdzie jesteś Boże?
I nowiem zmierzają kolumnami ludzie do Ciebie.
Gdzie jesteś, czy w niebie?

Jakże niezrozumiały jest dziś świat,
nienawiść i żądza odwetu, od tylu lat.

Gdzie jesteś Boże?
Ty, który oddałeś życie z miłości do ludzi,
słyszysz, czy masz za dużo spraw?

Wzgórzom oliwnym ktoś mówi witam,
a korona cierniowa raz po raz w słońcu zakwita.

Opublikowano

@Annna2 Twój wiersz Aniu  to krzyk — nie do ludzi, bo ci przestali słuchać, ale do Boga, który milczy. To lament duszy, która już nie wierzy w sprawiedliwość, bo ile razy można patrzeć na śmierć dzieci, na powtarzające się piekło, na historię, która niczego nie uczy. To nie jest już tylko poezja — to dokument epoki bez sumienia. Każdy wers jak strzęp modlitwy, który nigdy nie doleciał. Tyle krzywdy, tyle krwi, i nic się nie zmienia. Może jedyną modlitwą, jaka została, jest właśnie ta rozpacz. Ja ją w sobie mam.

Ale najgorsza jest ta niemoc.

Jak nasze dzieci w Powstaniu Warszawskim mordowane dla żartu, z nienawiści.

A Wołyń ?

Rozpacz rodziców mordowanych okrutnie dzieci.

Aniu.

Mocny i cudownie ważny wiersz.

Podziwiam Cię.

Opublikowano

@Annna2 Wiersz przejmujący. Wiem, że w takich chwilach pytamy, gdzie jest Bóg. Jednocześnie wiemy, że to nie On czyni, tylko my. Nie po to dał nam wolność woli, by ingerować.

W kwestii samego wiersza, wspaniała poezja!

Opublikowano

A gdzie jest ten tam na górze? Dam pani świeżą anegdotę z życia wziętą, otóż to: nie tak dawno odkryto złoża ropy naftowej na Morzu Bałtyckim niedaleko Świnoujścia, a pan wicepremier i minister spraw zagranicznych - Radosław Sikorski:

- Bóg jest po naszej stronie!

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

@Annna2

Wprawdzie zainspirowałaś się obecnym konfliktem, ale to wiersz uniwersalny. To bardzo ważne i mocne, że brutalność wojny zestawiłaś z pytaniem o Boga. Bardzo przejmujące strofy - modlitwy, protestu i rozpaczy. Chciałam napisać więcej, ale chyba zabrakło mi słów - dziękuję, że piszesz na takie tematy, jesteś wspaniała.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Annna2 Przychodzą na myśl dwa tak znane słowa: "Bóg umarł." Stworzono ludzi na podobieństwo "bogów", a więc wina, grzechy, etc., nie pochodzą od człowieka. Perfekcyjny "robot" - człowiek, świetnie naśladuje stwórców, pozytywnie i również negatywnie.

Opublikowano

@Berenika97  tak, dziękuję.

To jest bezsilność, bo może Bóg coś zaradzi. Nie wierzę już w ludzi. ludzie umierają nie śmiercią naturalną- z głodu- w 21 wieku, z powodu bomb. W czasach lotów kosmos- i nic się nie zmienia. I nie sądzę, aby ludzie coś zmienili.

@Wiesław J.K.  nie wiem, raczej nie naśladuje- ale jeśli już to negatywnie.

Ta wolna wola dana nam ludziom sprowadza tylko na manowce.

Wojna to dobry biznes- wiem dla wielkich koncernów świata i dla wielkich tego świata.

A że giną ludzie najsłabsi? To oni się tym nie przejmują.

Dzięki

@Stracony  tak- zgadzam się.

Wolna wola- dana nam ludziom. I co my z nią robimy

dziękuję

@violetta dziękuję

Opublikowano

@Annna2 Przeczytałem niegdyś książkę Georga Orwell'a "Rok 1984" i to co się obecnie dzieje na świecie odzwierciedla treść tej książki, czasami myślę, że siły zła, ludzkie i nie tylko, zaczerpnęły pomysły z tej książki jak gnębić ludzkość. 
Pozostaje nadzieja, że siły dobra zrobią to co powinni.