Ridziu Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 Nade mną skier płomienie, Wśród nieba nocnej toni, Spoczywam w zielenie, Z rosą na mej skroni, Biją Miesiąca snopy, Światła przez liście gruszy, Bije przez żeber stropy, W sercu echo głuszy, Żywota mego weno, Z gwiazdy hen nad gajem, Choć pragnę Cię to jeno, Patrzymy na się wzajem, Na ziemskim tym padole, Dech więźnie w tchawicy, Gdy marzę przyjąć dolę, Żeglarza wśród mgławicy. 4
FaLcorN Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 Jest kilka tąpnięć rytmu. Jakbyś na pianinie wcisnął klawisz, nie z tej "bajki". Pozdrawiam!
Ridziu Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @FaLcorN Dzięki za zwrócenie uwagi, starałem się wszędzie umieścić siedem sylab, ale rzeczywiście niektóre wersy wydają się nieco dłuższe od innych, postaram się to poprawić na przyszłość. 1
FaLcorN Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @Ridziu Ja nie liczę i nigdy tego nie robiłem. Ilość to detal. Ważne by nie było tąpnięć, które gaszą urok, jak światło. 1
FaLcorN Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @Ridziu To miałem na myśli: Nade mną skier płomienie, wśród nieba nocnej toni. Spoczywam, wokół zieleń i rosa na mej skroni. Biją Miesiąca snopy, światła przez liście gruszy. Bije przez żeber stropy, Serce, co mi się głuszy. Weno mego żywota, Ty co z gwiazdy nad gajem, choć pragnę Cię to jeno.. Spójrzmy na siebie nawzajem. Na ziemskim tym padole, dech więźnie mi w tchawicy, gdy pragnę przybrać rolę, żeglarza wśród mgławicy. 2
Ridziu Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @FaLcorN Ciekawa wersja, a co zabawne to w mojej pierwszej wersji tekstu czwarta strofa brzmiała: "Na ziemskim tym padole, Dech trzymam w tchawicy, Gdy pragnę przywdziać rolę, Żeglarza wśród mgławicy." 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 I tak też można Łukasz Jasiński
FaLcorN Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 @Ridziu Nie wiem czy to dobra droga, ale policzyłem sylaby w mojej wersji. Wyszło tak: Nade mną skier płomienie, 7 wśród nieba nocnej toni. 7 Spoczywam, wokół zieleń 7 i rosa na mej skroni. 7 Biją Miesiąca snopy, 7 światła przez liście gruszy. 7 Bije przez żeber stropy, 7 Serce, co mi się głuszy. 7 Weno mego żywota, 7 Ty co z gwiazdy nad gajem, 7 choć pragnę Cię to jeno.. 7 Spójrzmy na siebie nawzajem. 8 Na ziemskim tym padole, 7 dech więźnie mi w tchawicy, 7 gdy pragnę przybrać rolę, 7 żeglarza wśród mgławicy. 7 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 24 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 Witaj - jestem na tak - Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi