Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 (edytowane) Dziś w lesie dębowym podążam ku słońcu paciorki różańca przez palce przekładam co chwila w ostępach zwierzyna się przemknie wzruszając ukryte płomienne scenerie. Polana przede mną myśl moja skupiona otwieram ksiąg starych pożółkłe stronice Mikołaj wstępuje na ziemię surową pomiędzy zachodu a Rusi granice. Mać jego Elżbieta zaślubia Wilhelma a herb jego trąby przydomek mu dały on sam jednak pisał jam jest z Sandomierza a potem już godnie biskupem z Gorzkowa. Dokument królewski w Wiślicy wydany przenosi z ruskiego na prawo niemieckie uwalnia poddanych z pod władzy królewskiej Gorzków z Poperczynem w nowe ramy wkłada. Fundacja kościoła gdzie Ruskie są ludy umacnia ryt rzymski biskupa raduje swoją dziesięcinę Stefan przekazuje na nową parafię w diecezji podległej. Właściciel majątku fundując świątynię objąć patronatem po wsze czasy musi jego sukcesorzy będą ją umacniać mianować proboszczów nauczanie ruszy. Edytowane 21 Lipca 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 6
Marek.zak1 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 Jak zawsze ciekawa historia Twojej rodziny i małej ojczyzny. Nie rozumiem tego: "pomiędzy chrześcijan a Rusi granice". Rus była chrześcijańska od 988 roku. Pozdrawiam 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 (edytowane) @Marek.zak1 Mówię tutaj o Ziemi Ruskiej dla której w XIX wieku ukuto termin Ruś Kijowska Ożeniony z siostrą cesarza bizantyjskiego Anną książę Włodzimierz I w 988 roku przyjął chrzest i uczynił z chrześcijaństwa wschodniego rytu oficjalną religię państwową. Panujący w latach 1019–1054 Jarosław I Mądryumocnił pozycję Kościoła Wschodniegona Rusi Kijowskiej. Stanowił on początkowo metropolię w składzie Patriarchatu Konstantynopola i to właśnie patriarcha ekumeniczny dokonywał konsekracji głowy ruskiej Cerkwi. Metropolita początkowo rezydował w Kijowie, następnie we Włodzimierzu, tymczasowo także w innych miastach. Chodziło mi o „Pomiędzy chrześcijan obrządku katolickiego i wschodniego” może nie do końca trafny skrót myślowy. Edytowane 21 Lipca 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 1
Marek.zak1 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski No tak, bo jedni i drudzy to chrześcijanie. Pozdrawiam 2
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Marek.zak1 spróbuję to zmienić ale mając tylko jeden wers to trudne Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Marek.zak1 męczyło mnie Marku i w drugim miejscu „chrześcijan” choć myślałem że jak piszę o kościele to będzie wiadomo że chodzi o katolików inaczej jak w przypadku cerkwi znowu katolicyzm jest długim słowem i nie zmieścił bym się ze średniówką więc jako kompromis wybrałem ryt rzymski. Myślę że teraz Twoja wrażliwość historyczna będzie usatysfakcjonowana. Robert 2
Marek.zak1 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski Teraz jest super:). Pozdrawiam 2
Annna2 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski Polska Bogiem stoi. To jest piękne 2
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 (edytowane) @Annna2 to wiara naszych przodków, która przez wieki pomagała w niedoli głupstwem byłoby ją porzucić tym bardziej że próżnia nieistnieje i w miejsce rozbieranych kościołów na zachodzie powstają meczety jak kto woli. Edytowane 21 Lipca 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji) 2
Annna2 Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski tak to prawda. I tu- na wiarę też się nie zważa. A przecież to nasze podwaliny- jestestwo. Tak jak całej Europy 1
Migrena Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski co tutaj dużo pisać -- fantastyczny tekst. wszedł we mnie pięknie. 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Migrena dziękuję
Jacek_Suchowicz Opublikowano 22 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2025 i znów kawałek historii - może nie podany w sposób poetycki, ale przystępny. Zioniesz wiedzą jak termowentylator ciepłym powietrzem Szacun - za wiadomości 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 22 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2025 (edytowane) @Jacek_Suchowicz no cóż masz rację ale nie ma sensu się nad tym rozwodzić napisać przedstawić i zająć się czymś co niesie myśli nieskomplikowane. Edytowane 22 Lipca 2025 przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji)
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 23 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski zamysł mój jest taki aby pozostawić w pigułce historię która streszcza dzieje Gorzkowskich, a rozproszona jest to mocno rodzina i często przez waśnie rodzinne w następnych pokoleniach nie wiedząca o swoim istnieniu. Jest to historia dla nas samych co by przyszłe pokolenia może pobudzić do zagłębienia się w tradycję bo przykro jest patrzeć jak ich to już nie interesuje. 1
Berenika97 Opublikowano 23 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 @Robert Witold GorzkowskiŚwietny tekst! Czy piszesz tu o Mikołaju Trąbie?
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 23 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 @Berenika97 tak to Mikołaj z Gorzkowa a przydomek Trąba wziął od herbu jego ojczyma który pieczętował się herbem Trąby.
Rekomendowane odpowiedzi