Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Nata_Kruk Opublikowano 19 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 S z u f l a _ d a Jest już pusta, jak pustak, mysz w niej nawet nie skrobnie, pewnie chyłkiem zabrała, w ciszę gniazdka - ku sobie. Szufeleczką niewielką zagarnęła papierki, na nich sylab bez liku, po cóż jej te literki... Zagarnęła to mało, kupki jeszcze zrobiła, we śnie jakbym to czuła, ale pewna nie byłam. Sprytne, cwane stworzonko, w mig szufladę opróżnić... żeby garstkę choć dla mnie - zmierzchem chciałam coś (s)tworzyć. lipiec, 2025 12
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 och to biedne stworzonko co zgarnęło z szuflady szufeleczką niewielką i to nie dla zabawy papierki z sylabami oraz garstkę literek by na biurko ci przynieść choć to nic i niewiele ale wierzy że stworzysz maleńki poemacik i że jej ciężka praca nie pójdzie na straty rymy zręcznie dobierzesz metafory i myśli myszka patrzy na ciebie że nadzieje jej ziścisz :) 2
Berenika97 Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 @Nata_KrukUroczy wiersz z himorem i głębszym znaczeniem "twórczej pustki". Mrugasz autoironicznym okiem? 1
wierszyki Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 Bardzo ładny wiersz i nie wiem dlaczego tu dałaś do miniatur. Nad starymi smutkami Kto i po co rozkminiać Miałby, więc tylko szybciej Choćby tyłem do przodu ;) Pzdr :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 20 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 (edytowane) @Berenika97... to prawda, takim oczkiem mrugnęłam...;) @wierszyki..... tu mu lepiej, wg mnie.... bo nieco z humorkiem. Miło, że spodobał się. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku... dziękuję za śliczne strofki... :) dnia każdego ja także nadzieją się żywię ale z weną jak wiemy same utrapienia niby jest a jej nie ma lub zerka zza szafy niechaj myszka czeka aż - stworzę poŁematy ... ; ) Dziękuję za zostawione słowa, pozdrawiam Was. Edytowane 20 Lipca 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 A mi się przypomina szuflada od Tuwima :) Julian Tuwim - Kwiaty polskie - fragment Mój dom. Mieszkanie. Pokój. Biurko. A w nim (pamiętasz?) ta szuflada, Do której się przez lata składa Nie używane już portfele, Wygasłe kwity, wizytówki, Resztki żarówki, ćwierć-ołówki... Leży tam spinka, fajka, śrubka, Syndetikonu pusta tubka, Jakaś pincetka czy pipetka, Stara podarta portmonetka. Kostka do gry, koreczek szklany. Bilet na dworcu nie oddany, Szary zamszowy futeralik, Zeschły pędzelek, lak, medalik, Przycisk z jaszczurką bez ogona, Legitymacja przedawniona, Brązowe pióro wypalane Z białym napisem "Zakopane". Korbka od czegoś, klucz do czegoś, Lecz już oboje "do niczegoś" Słowem, wiesz, jaka to szuflada... A gdy jej wnętrze dobrze zbadasz, Znajdziesz tam małe zasuszone Serce twe, w gratach zagubione..." Pozdrawiam :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 23 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 (edytowane) @Sylwester_Lasota.. Sylwku, 'cudek' się stał, wpisałeś się u mnie.. :) dziękuję. "Kwiaty polskie" Tuwima.. zaczytywałam się nimi kiedyś. Dzięki za przypomnienie. @Dagna... @akowalczyk... @Moondog... dziękuję za ślady czytania Edytowane 15 Sierpnia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też jeden z moich ulubionych poetów. Naprawdę tak rzadko zaglądam? No to masz jeszcze ode mnie piosenkę. Tylko nie pytaj dlaczego tę. Po prostu spodobała mi się... No i tekst Tuwima oczywiście. Serdeczności :) Edytowane 23 Lipca 2025 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2025 Za piosenkę bardzo dziękuję, już ją w sieci wyszperałam.. pięknie się słucha tych słów przy takiej muzyce. Pojawiło się w ostatnim czasie sporo wierszy naszych poetów... jeśli to AI... nie sprawdzam.. ale do słuchania super. Dzięki Sylwek. 1
Nata_Kruk Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak.... aż czasem mi smutno, ponieważ oboje piszemy rymowane.. tzn. ja czasami także. @JWF... dziękuję. Edytowane 7 Sierpnia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Migrena Opublikowano 7 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk Mysz poetka, złodziejka rymów -- zgarnęła wszystko oprócz weny autorki. Podejrzewam spisek z Mistrzem Błotnym. Nata !
Nata_Kruk Opublikowano 13 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2025 @Migrena... myślę na tym.. spiskiem.. i to z .. Mistrzem Błotnym.. czyżby ropuch.? A myszki mogą wiele podprowadzić, to fakt. Dziękuję za sympatyczny wpis... :) 1
Migrena Opublikowano 13 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2025 @Nata_Kruk Nata ! Pomyślałem o sobie :) Czasami mam zwariowane fantazje. A ja Cię księżycem tulę do snu :)
Nata_Kruk Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2025 (edytowane) @TylkoJestemOna... dziękuje bardzo za wrzutkę... :) @Migrena............... a któż ich nie ma..:)) ale to... tulenie księżycem... iście romantyczne, piękne.. dziękuję za takie słowa. Pozdrawiam Was. @MIROSŁAW C.... dziękuję. Edytowane 17 Sierpnia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi