Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

O fajerki raczej

Albo go kocha albo się uparła. Na dobre, na niedobre i na litość boską.

Wisława Szymborska

Bardzo udane nawiązanie. Pzdr

A ja zwykle w kuchni, gdy czytam :)

Opublikowano

@Gerber akurat o fajery chodzi takie żelazne obręcze ktore leżały na kuchni kaflowej i im większa średnica garnka tym większą fajerę się zdejmowało 

Taki wynalazek

@wierszyki ja właśnie moim dziewczymom skończyłam piec placki na zsiadłym mleku

Dziękuję pięknie za czytanie

Opublikowano

@Gosława

Jak wiele różnych ról i emocji noszą w sobie kobiety, często zmagając się

z oczekiwaniami i ciężarem świata, który przez długi czas był zdominowany przez mężczyzn.

Na szczęście czasy się zmieniają, a kobiety coraz śmielej i głośniej wyrażają siebie

i swoje potrzeby. Niech te zmiany trwają dalej – bo prawdziwa siła tkwi w zrozumieniu

i wspólnym szacunku, a nie w bezwzględnym podporządkowaniu.

Wiesz, 

przypomina mi się scena z filmu „Książę w Nowym Jorku”, gdzie do księcia przyprowadzają idealne kandydatki, które odpowiadają na każde pytanie dokładnie tak, jak on chciałby usłyszeć – od koloru, przez muzykę, po jedzenie. Ale on szuka prawdziwej osoby, nie kukły z gotowymi odpowiedziami.

Tak jak w życiu – lepiej być sobą niż udawać, bo prawdziwość jest najcenniejsza.

Opublikowano

To jest bardzo interesujący temat. Myślę, że wiele jest tych "krzyczących" "śpiewających" i "płaczących" kobiet w każdej z nas i nie znajdujemy na ten stan sensownego rozwiązania... często jedynie zaleczenia, zaciszenia i działania zastępcze.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

@Gerber

Ja się na wsi wychowałam więc stąd wiem

@Alicja_Wysocka dziękuję za tak długi i mądry komentarz 

My kobiety bardzo często musimy udawać kogoś kim nie jesteśmy aby zadowolić osoby bliskie bądź te które nieustannie czegoś od nas oczekują 

Bardzo męczące jest to na dłuższą metę 

Pozdrawiam serdecznie

@Natuskaa to prawda 

Myślę że w każdej kobiece można znaleźć chociaż odrobinę tych nie zdecydowanym Ani 

Pozdrawiam i dziękuję za komentarz

Opublikowano

Kochana, kiedyś napisałam o tych kobietach. Tylko z innym przesłaniem. A twój tekst klimatyczny, jak zawsze. Masz pióro. bb

śnił mi się dziś sznur
zza gór głów kobiet
trzymały się
ręka ramię ręka
opuszczona głowa
okutane szły
palce pięta palce
wolnym krokiem
z szarego dnia z kaptura
wołała mnie pieśń pokoleń
byłam ostatnim ogniwem

sznur korali dostałam
w darze od prakobiet

jestem ja ewa

cała w czerwieni

Opublikowano

Jak dla mnie: taki sobie... Jeśli już o kobietach, to: nie lepiej wrócić do punktu wyjścia - do czasów pierwotnych? Zapewniam panią, iż Święta Matka Natury jest bezwzględna - bez mężczyzn nie byłoby ludzkości, jeśli chodzi o mnie: jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym i niech kobiety sobie robią co chcą, tylko: nie mają żadnego prawa naruszać mojej przestrzeni i w razie problemów - przychodzić do mnie...

Łukasz Jasiński