Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chodzę do term, a tam jest sauna i często siedzą tam Ukraińcy - rozmawiamy (ja z kolegą prowokuję temat relacji narodowych). Jak zwykle wrzucam: "Jak to by było fajnie gdyby Ukraińcy i Litwini zrozumieli, że tworząc wspólne państwo z Polakami byliby nie do ugryzienia przez Niemców i Rosjan" i reakcja;

- starsi Ukraińcy prawie natychmiast wychodzą

- młodsi (do 40) siedzą i myślą i przyznają rację - też widzą szczujnie niemiecko-rosyjską skłócającą nasze narody

pozdrawiam 

ps dobrze , podejmujesz temat i tylko należy dodać, że nienawiść zaszczepiana celowo przez uczynnych sąsiadów

Opublikowano

@Annna2Aniu, to bardzo poruszający, emocjonalny i trudny wiersz (w sensie tematycznym). Widzę w nim ból, żal, próbę zrozuminia i pamięci. W niektórych miejscach przypomina poemat prozą - ale jest spójny. Zmusza do refleksji. Bardzo pięknie wykorzystujesz naszą historię, by poruszyć dusze i sumienia. I chociaż też znam historię (może nie każde czasy tak dobrze, jakbym chciała), to podziwiam Cię za Twoje wiersze, bo sama nie potrafię tak przedstawiać ojczyste dzieje. 

ps. zastanawia mnie, dlaczego Jarema jest w cudzysłowie. Pozdrawiam. 

Opublikowano

@Jacek_Suchowicz  tak- bo nienawidzącym się narodem łatwiej sterować i wprowadzać w błąd,

obiecywać i kłamać

dzięki

@Poezja to życie mamy

@Berenika97  bo to był jego pseudonim ( niezbyt często używany)

Był też poetą: "Dwie Matki" fragm.

..(..)Dwie mi Matki-Ojczyzny hołubiły głowę 

Jedna grzebień bursztynu czesała we włos

Druga rafy porohów piorąc koralowe

Zawodziła na lirach dolę ślepą – los.(...)

Dziękuję

@Maciek.J dzięki

Opublikowano

Dziękuję Ci za przypomnienie Z. Rumela. Rzeczywiście nie skojarzyłam go z tym pseudonimem. Piękna postać z naszej historii - jak dobrze, że piszesz takie teksty.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

Najgorsze jest to że dla młodych ludzi już nie jest to takie ważne. To dla nich era prehistoryczna. Część osób już nie uczy się się i nie chce czerpać wiedzy z tych czasów. Więc dopóki żyjemy i możemy, musimy tak jak Ania ciągle przypominać bo nawet Braun już podważa istnienie komór gazowych o czym donosił między innymi Pilecki naoczny świadek to też łatwo zapomnieć że Wołyń wydarzył się naprawdę, a jeśli nasi politycy to negują to tym bardziej będą to negować zachodni dziennikarze. Bardzo dobry wiersz.