Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Witalisa Opublikowano 9 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 Sosnowe szpilki ze srebrnymi łebkami z deszczowej wody 10
Annna2 Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Witalisa niszczycielska siła natury, a my wciąż niszczymy Ziemię
Witalisa Opublikowano 9 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @violetta @Annna2 Dziękuję za zauważenie ekologicznego kontekstu, choć nie miałam zamiaru wbijać ekologicznej szpili – poza wszystkim to cudny widok Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Witalisa ekologiczne czy nie, ale widok zachwycający, namalowany słowem :)
Dagna Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Witalisa piękne maleństwo, obraz przemawiający do wyobraźni…
Witalisa Opublikowano 9 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 @Alicja_Wysocka @Dagna Bardzo sobie cenię uwagi nt. obrazowości – to główna idea haiku. 1
wierszyki Opublikowano 10 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2025 Troszkę musiałam gdzieś doczytać o niżu genueńskim. Ale poza tym całkiem prosto i uspokajająco. Co może ciekawe, u mnie prawie że nie ma sosem, a też jest mnóstwo igiełek i ten sam rozległy niż w muzyce ptaków przeplatanej sygnałami alarmów straży pożarnej, gdzieś tam podtopienia jakieś odległe i dalekie Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Witalisa Opublikowano 10 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2025 @wierszyki Ciekawe to zmieszanie odgłosów przyrody i cywilizacji – wysłyszałam kiedyś, przy audycji radiowej i otwartych drzwiach, jak: Kos ciągnie góry "Pieśni Hafiza" Szymanowskiego Pozdr.
iwonaroma Opublikowano 10 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2025 Czy to 'z' w ostatnim wersie konieczne? Poza tym piękne haiku :)
Witalisa Opublikowano 10 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2025 @iwonaroma Czy "z" można by pominąć? – gdyby nie "łebki" (bo mogłyby być "krople"), ale szpilki mają łebki, a nie powiemy: łebki wody. Dziękuję za uwagę – w miniaturze lubię właśnie tę konieczną oszczędność w słowach. 1
iwonaroma Opublikowano 11 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Witalisa Mnie by łebki wody nie przeszkadzały :) ale fakt, w haiku należy wystrzegać się metafor. Użyłam uwagi głównie ze względu na niejakie powtórzenie "ze" "z", ale to może moje takie marudzenie ;) Tak czy siak haiku jest bardzo ładne :)
Witalisa Opublikowano 12 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 @iwonaroma Rozważałam tę zbieżność, ale podciągnęłam pod aliterację (rozszerzoną o bezdźwięczne spiranty w: sosnowe, srebrne) – w omówieniu zakrawa to na dzielenie włosa, ale "w robocie" jest na wpół intuicyjne; nie tłumaczmy się z "marudzenia" – my dociekliwi Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rekomendowane odpowiedzi