Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Annna2 Opublikowano 3 Lipca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 Óma i Matulka rozmjiyte bojki noma pozieduwała o kóboldach, rycyrzach i królach z dalekygo śwata. Zawdy tedy siułka pomyślała, a potam tak splytała coby szurki i dziywczoczki, jene i druge byli łuradowane. Z Twierdzy Boyen ktoś woła, że wszystkie drogi prowadzą do Mrągowa. Piękna Pani z Dzieciątkiem też głos ze Stoczka słyszy, "zapiski więzienne" Prymasa czyta. Słowa Księcia Poety też bierze pod uwagę, bajki i krytykę zawartą w "Monachomachii". Tropami Smętka iść tłem ukazującym trudne relacje mieszkańców moich Ziem. Wańkowicz zapożycza symbol z XIX poematu Derdowskiego. Tak bardzo Smętek uwiera, że trafia do indeksu ksiąg zakazanych. Poezja dłutem rzeźbi w bryle języka, efemeryczny i księżycowy pył liter. Struny trąca niewidzialnych dla oka gitar. Między słowami biegnie, słońcami świta. pozieduwać- opowiadać noma- nam zawdy- zawsze siułka- chwilka splytać- zmyślać szurek- chłopiec dziywczoczek- dziewczynka (Gwara warmińska) -cdn- 11
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 @Annna2 i oby nam nie zabrakło bliskich którzy przekazują nam podania historyczne klechdy i po prostu jak tam drzewiej bywało. Bo bez tej historii człowiek nie ma umiłowania do ziemi i narodu, stąd jesteśmy i jaka by nie była ciężka i niewygodna nasza przeszłość i spuścizna bądźmy z niej dumni. 1
Annna2 Opublikowano 3 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 @Robert Witold Gorzkowski dzięki. Moi Rodzice nie mówili do nas gwarą- takie były czasy, Mowę naszą słyszałam od Babci.
wierszyki Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 A że szurek to zwyczajnie chłopiec - bardzo ciekawe :-)
Maciek.J Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 z wielkim upodobaniem czytam Anulko twoje opowieści warmińskie są i ciekawe i dobrze napisane a tematów chyba nie zabraknie... byłabyś świetnym przewodnikiem po Warmii ale chyba już nim jesteś ;-) * 1
Migrena Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 Pięknie Anno. Zaczytywałem się "na tropach smętka" Wańkowicza . Do dziś mam tę powieść w głowie.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 @Maciej_Jackiewicz no tak przewodnikiem to może nie ale na pewno ambasadorem ziemi warmińskiej
Annna2 Opublikowano 3 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 @Migrena i pomyśleć podpadła ówczesnej władzy- była na czarnej liście z tych zakazanych. @Maciej_Jackiewicz atam ale dzięki @wierszyki łapiesz za słówka? szurolek- chłopczyk, szurek - chłopiec, synek- to samo @Robert Witold Gorzkowski jesteście bardzo mili ale chyba nie. Po prostu kocham. To moje korzenie. Wszyscy są z Warmii moi bliscy od pokoleń- od strony Mamy i Taty. Kim byłabym. To moja tożsamość( wcześniej już to napisałeś- dziękuję) Ciągle się uczę i przypominam Słowo wurman- czerwony- etymologia tego słowa- dlaczego. Warnijo- Warmia- jakby mi kiedyś coś nie tak- ale teraz już wiem. Warmia to pot krew i łzy- trudne, losy Warmiaków- oddaję Im hołd @Robert Witold Gorzkowski Warnijok tyż
wierszyki Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 Łapanie za słówka to pejoratywne określenie, raczej czuję, że Ty mnie chcesz za coś złapać. Moim zdaniem wartość takiego przeszukiwania skarbca już wymarłego, to właśnie odnajdywanie tych często przekształconych już powiązań, świadczących o zmienianiu się znaczeń. Lepiej można zrozumieć w ten sposób dzisiejszy język, wręcz zadziwić to może. I to jest jak najbardziej pozytywna wartość tej twórczości. Naprawdę, nie musimy udawać, że zapominamy dzisiaj używanego języka. A słowo szur - niezwykle modne ostatnio. Szurek - chłopiec, jest to prześliczne. Pzdr 1
Annna2 Opublikowano 3 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 @wierszyki bo noszy godka- jest piękna. Nie ma nic dziwnego w migracji języka- oddziaływaniu innych na inne- to normalne wraz migrowaniem ludzi. Język literacki też ciągle się zmienia- prawda? I nie jest obcy od naleciałości
Berenika97 Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 @Annna2Twoje świetne wiersze są mi bardzo bliskie, bo piszesz o też o mojej Małej Ojczyźnie. I chociaż moi przodkowie osiedlili się na Warmii po wojnie, to jednak trudno nie kochać tej ziemi, jej bogatej historii i kultury. Tego wszystkiego, co pozostawili autochtoni - Warmiacy. Zawsze cieszą mnie tablice z napisem: "Zitojta u noju". A reportaże Wańkowicza to nasza klasyka - odkąd pamiętam, w moim domu to była lektura obowiązkowa. 1
Annna2 Opublikowano 3 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 @Berenika97 - Warnijoczka esteś. dzięki
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 Witam - super - Pzdr.zadowoleniem.
Berenika97 Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 @Annna2Dla mnie to zaszczyt. :) Ale chyba mosz recht. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
iwonaroma Opublikowano 3 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2025 Pisać i mówić gwarą to mało (tyle gwar, tyle słów) ale pisać z sensem i miłością to dużo :) 1
Annna2 Opublikowano 7 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2025 @violetta, @Waldemar_Talar_Talar, @Rafael Marius, @Marek.zak1, @Wochen, @iwonaroma 1
Rekomendowane odpowiedzi