Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idzie lato, cóż za pora

Wszyscy ruszą nad jaziora

Będą kąpać się co dnia

Oni wszyscy lecz nie ja.

Każdy pędzi już o brzasku

Zająć miejsce swe na piasku

Wszyscy pragną słońca zażyć

Będą leżeć i się "smażyć"

Plażowicze wzięli stroje

Jadą parami, idą we troje

Każdy wziął syna bądź córkę

Na brązowo zmienić skórkę.

A ja nie chcę, nie przepadam

Ja dziś wierszyk Ci układam

I tak zawsze i co chwila

Boś mi droga jest ma Miła.

Niepotrzebne mi jest słońce

Gdy o Tobie myśli mam gorące

Bo od lat o Tobie marzę i śnię

A na mych ustach imię Twe gdy śpię.

Opublikowano

@Mariusz57 Widzę pięć postów - myślę zaczynasz przygodę z pisaniem.

Cóż, albo dostanę po łbie albo zaryzykuję.

Masz łatwość rymowania, nawet rytm utrzymałeś, dopiero w ostatniej zwrotce Ci się rozsypał, można to przecież zawsze poprawić. 

Chciałam Ci podpowiedzieć, że masz zbyt dokładne rymy, teraz już tak się nie pisze, no może dla dzieci, bo one kochają rymy. Jeśli będziesz pisał w ten sposób, będą się czepiać, a to nie będzie miłe dla Ciebie.

Poczytaj o asonansach - to też rodzaj rymów, oparty na tym, że w ostatniej sylabie z wyrazem rymowanym masz wspólną samogłoskę, albo bardzo podobną w brzmieniu.

Powodzenia :)

Opublikowano

@Alicja_Wysocka

Witam, lepiej chyba nie będzie, bo to twórczość ze starego komputera. Jestem już nieco archiwalny, a że mnie kiedyś uczucia poniosły więc to jest tego efekt. Próbowałem kiedyś na innych forach ( Precyl; m.p.pl; Forum poetyckie) ale już ich nie ma, dlatego chcąc zostawić jakiś ślad po sobie postanowiłem spróbować na Waszym Forum. To jest zbiór a może owoce niespełnionej miłości, kiedy potrafiłem napisać w ciągu dnia nawet kilka wierszy pchany weną.... 

Dziękuję za wszelki uwagi i zapraszam do dalszej lektury.

Serdecznie i ciepło pozdrawiam :)

@Aleksandra1991

Dziękuję bardzo ale to jest moja twórczość sprzed lat.... wena minęła, dlatego przelewam swoje uczucia zawarte w wierszach, kiedy rym sam cisnął mi się na usta dlatego jest taki a nie inny i proszę wybaczyć... niespełniona miłość... nic już w życiu nie zmienię. Cieszę się że zostałem zauważony, dziękuję dobre rady i pozdrawiam :)