Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@violetta  słuchaj, to tak na żarty, bo mnie ani w głowie(!) jest poprawianie kogokolwiek, szanuję cudzy styl, Twój też jest niepodrabialny, subtelny.

Ale już dla zabawy, na szybciutko skleciłam coś w tym temacie:

„… w koczek?”

maj rozpuścił włosy z deszczu

kroplą toczy świat 

ogród spływa w pastelach jak na obrazach

impresjonistów 

na łodydze róża - linoskoczek 

w pośpiechu zaplata falbany …

Edytowane przez Dagna (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Dagna zrobiłaś mi taką przyjemność wierszem:) Róża i linoskoczek bajka. Dzisiaj byłam na kameralnej dyskusji o książce Zaczarowany ogród, udzielałam się najwięcej, było nas 6 dziewczyn, wcześniej wysłuchujemy wstępu do dyskusji prowadzącej. Rozmawialiśmy o każdych postaciach w książce, o porach roku w ogrodzie, o historii poetki.

Opublikowano

@violetta Violu, zawstydzasz mnie ;) przecież to tekścik, który w minutkę sam się ułożył „na języku”, pamiętaj jednak, że Ty mnie zainspirowałaś, za co dziękuję. 
Ja już się na forum nie dzielę prywatą, ponad ogólniki.

pozdrawiam miło i życzę udanego dnia.

Opublikowano (edytowane)

Dużo poprawniej byłoby: "przebijam jego głębię promieniami" i "a pod falbanką chroniona linia" - nawiązując do tytułu, też - jako pogański racjonalista - libertyn i intelektualny biseksualista - uniwersalny - jestem konkretny:

- są tylko cztery ewangelie jako kanoniczne i blisko siedem tysięcy jako apokryficzne,

- apostołów było dwunastu i wszyscy byli żydami, a w tym: apostoł Piotr został pierwszym królem Watykanu,

- papieży było około dwieście osiemdziesiąt, a w tym: sześciu antypapieży i jedna kobieta,

- judaizm, chrześcijaństwo i islam to sekty monoteistyczne i w moim kraju są gośćmi, których w każdej chwili możemy wyprosić, otóż to: ludowi katolicy i słowiańscy poganie głosowali na pana Karola Nawrockiego,

- ludzie, którzy nie mają żadnych argumentów: na ustach mają własnego boga lub przywołują fragmenty z Biblii - Starego i Nowego Testamentu,

- dlatego panowie w czarnych sukienkach (w Polsce: księża i rabini) - nie prowadzą ze mną żadnej polemiki, wiedzą, iż już na samym starcie - są na przegranej pozycji.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@violetta

Na nikogo, bo: należę do mniejszości - mądrości, a biorąc pod uwagę frekwencję - około siedemdziesiąt dwa procenty - jest nas około dwadzieścia procent, dalej: około siedem procent to patologia społeczna, ruch jest po stronie władzy - w Polsce frekwencja może co najwyżej wynosić dziewięćdziesiąt trzy procenty (frekwencja stuprocentowa oznacza fałszerstwo wyborcze) - władza może jeszcze zagospodarować około dwadzieścia procent buntowników, jeśli chodzi o mnie: nie mam dużych wymagań - niech władza znajdzie mi wyzwoloną dziewczynę - wtedy razem z nią będę chodził na wybory...

Biorąc pod uwagę, iż w ciągu jednego dnia potrafię zdobyć około tysiąc Czytelników... W pierwszej turze dałem wsparcie panu Grzegorzowi Braunowi, a w drugiej: panu Karolowi Nawrockimu - wiadomo - jak zagłosowali moi Czytelnicy, proszę pamiętać: interesują mnie konkretne osoby (personalizm) o konkretnych poglądach propaństwowych - sprawy obyczajowe schodzą na drugi plan - nikomu nie zaglądam do łóżek, także: sprawy religijne - nikomu nie zaglądam do duszy...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Dla łatwiejszego zrozumienia zrobię uproszczenie porównawcze: jestem jak Kusy z Rancza, tylko: zamiast malować obrazy - piszę wiersze, śpiewam i tańczę... Za stary już jestem, aby ktokolwiek mnie zmieniał i jestem jeszcze za młody - by kopać sobie grób, kończąc: ruch jest po stronie jakiejś młodej dziewczyny (dla mnie młodość to od osiemnastego roku życia do pięćdziesiątego roku życia) i dziękuję za rozmowę.

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Wiem, przecież to kobiety powiedziały, że mężczyźni nigdy nie ulegają starości... Ta kampania wyborcza była piekielnie ostra: u mnie trwała dwa tygodnie przed ciszą wyborczą (zgodnie z polskim prawem: każdy świadomy obywatel ma prawo robić agitację polityczną - do tego nie jest potrzebna żadna tam legitymacja partyjna), po kampanii wyborczej, uwaga, wypiłem: sześć Żubrówek Trzy Czwarte i dziesięć piw Królewskich (razem na to poszło około trzysta pięćdziesiąt złotych - moja własna kasa i prezent od mamy na Dzień Dziecka), dalej: jak zwykle - wojskowe piosenki, teraz: sprzątam mieszkanie, wezmę kąpiel i golenie - niedługo będę musiał zrobić opłaty za media, ile mi jeszcze zostało kasy? Piętnaście złotych na koncie i dwa złote w portfelu... Oczywiście, niczego nie żałuję, to młode dziewczyny powinni szybciej myśleć, przecież te trzysta pięćdziesiąt złotych mogło pójść na kino, restaurację i coś tam jeszcze i dopiero na samym końcu - seks - u niej lub u mnie, proste i logiczne i jasne?

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@violetta

Wiem, iż dla niektórych "Ranczo" to serial o charakterze antypolskim, a dla mnie akurat: nie - pokazuje Polskę w całej pigułce - zalety i wady Polaków, najlepszy aktor? Franciszek Pieczka, nomen omen: Powstaniec Śląski i aktorzy śpiewali tam wspólnie - "Legiony", "Gdy naród do boju", "Rotę" i "Mazurek Dąbrowskiego" i te kozy... Wstyd na całą wieś... A wstydu nie powinno być: wójt to Paweł Kozioł, proboszcz - Piotr Kozioł - dwóch kozłów i kozy... Można mieć skojarzenia: "Krótka rozprawa między trzema osobami: Panem, Wójtem i Plebanem" - Mikołaja Reja i Wilkowyje - Wilki - "Ponieważ żyli prawem wilka..." - Zbigniewa Herberta...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

@Łukasz Jasiński super serial, ale na razie mnie nie ciągnie do takich filmów, czytam obecnie Lalkę. Założyłam jedną książkę w miesiącu przeczytać.

Młodzi głosowali na Nawrockiego :) no ja też :) Trzaskowski sprzedał i oszukał ludzi z kamienic, m.in. Afera Marszałkowska 66, pamiętam tą kamienicę, kiedy była w dobrym stanie. Ale dalej na Marszałkowskiej sprzedał przy MDM obcym. czytając Lalkę, kiedyś te kamienice budowali Polacy, dlaczego mamy je sprzedawać obcokrajowcom. Trzaskowski za dużo bubli popełnił w Warszawie.

rzaskow