Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• blackbutterfly zmienił(a) tytuł na Dla młodego dorosłego
Opublikowano

Nie przekonał mnie ten wiersz. Sprawia wrażenie, jakby pisała go bardzo młoda osoba, która niewiele wie o prawdziwym dorosłym życiu i sugeruje się powierzchownymi wyobrażeniami. To nie jest utwór kogoś, kto z niejednego pieca jadł, a raczej rodzaj apostrofy - do siebie samego(samej) jak już będę duży (duża), napisany z bardzo naiwnej perspektywy.

Spróbuj nie wymyślać sobie tematów, których nie dotknąłeś (dotknęłaś) własnym doświadczeniem, bo wtedy wiersz jest tylko pustą skorupką i traci wiarygodność. I zanim zaczniesz używać mowy wiązanej, zapoznaj się z tzw. bazą - jak stworzyć regularny rytm, jakich rymów unikać (np. gramatycznych: upadków/wydatków, wzmacniamy/doceniamy, itp.). Nie wiem dlaczego początkujący poeci z uporem porywają się na wiersze rymowane. O wiele łatwiej zacząć od wierszy wolnych, gdzie można skupić się na treści, obrazowaniu i języku.

Opublikowano

@Naram-sin Ten wiersz był pisany dla mojego młodszego brata, w zamyśle chciałam by był prymitywny i tak jak piszesz - chyba mi się udało. Co do rymów to dzięki za podpowiedź. Dla mnie to zabawa, odskocznia, sposób wyrażania swoich myśli i to nie zawsze w bardzo poważny sposób więc nieco krzywdzące jest stwierdzenie, że nie rozumiem tego tematu tylko dlatego, że wiersz napisany jest w takim przyjemnym stylu bez żadnych trudnych treści. 

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Mam zawsze przed sobą wiersz i wnioski wysuwam na podstawie tego, co widzę w tekście. Nie znam autorów ani genezy ich wierszy, a Twój tekst jest bardzo upraszczający. Nie wiem, w jakim wieku jest Twój brat, ale skoro piszesz o kacach, no to pewnie już co najmniej starszy nastolatek, więc bez wątpienia zrozumiałby mniej, jak sama to określiłaś, prymitywny przekaz. Może go nie doceniasz?

Edytowane przez Naram-sin (wyświetl historię edycji)