Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Marca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 (edytowane) Dopóki rudzik goni za dżdżownicą, a lis się czai przy króliczej norze, dopóki wiosną przebiśniegi kwitną, dopóty przecież nie jest tak najgorzej. Wracają wilki do pradawnych borów, budują bobry tamy na strumieniach, modraszek leci spragniony nektaru, oddycha życiem jeszcze nasza Ziemia. Dopóki demon nie wyłączy światła, dopóki zrywa się do lotu orzeł, dopóki ścieżek ktoś nam nie pogmatwa, dopóty wszystko się wydarzyć może. Edytowane 25 Marca 2025 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 17
Rafael Marius Opublikowano 24 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 @Sylwester_Lasota Sielska nasza anielska, oby jak najdłużej. 2
wierszyki Opublikowano 24 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 Rudziki zawsze widziałam na drzewie, "rozbiegane" na korze. Różne te "robaki"… ale chyba nie dżdżownice? Czy to jakiś knif, którego nie rozumiem? Poza tym sielsko anielsko, zgadzam się :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rudziki przede wszystkim polują najchętniej na dżdżownice właśnie. Pozdrawiam. Edytowane 24 Marca 2025 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
wierszyki Opublikowano 24 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kurczę, niech będzie. Głównym pokarmem rudzika są larwy i dorosłe postacie owadów Owady i ich larwy, np. chrząszcze i mrówki, oraz inne drobne bezkręgowce zbierane na ziemi, jak dżdżownice, pająki i ślimaki[16][18]. Wraz z mijaniem lata i jesienią uzupełnia dietę soczystymi jagodami i owocami oraz nasionami różnych roślin[ Wikipedia. Sztandarowo na rozpoczęcie to może bardziej za larwami. A tam. Nieważne. Pzdr.
Marek.zak1 Opublikowano 24 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 (edytowane) Taka prawda, ale nasza zdolność niszczenia coraz to potężniejszymi środkami czyni jutro mocno niepewnym. Pozdrawiam. Edytowane 24 Marca 2025 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No rzeczywiście, nieważne. Jak chcesz, to zmienię na robaczki. Tak jak piszesz, podaję większość żródeł. Te dżdżownice, to zmoich obserwacji, ale też poparte dosyć solidnym źródłem. Poza tym, tak jak ustaliliśmy, to nie jest najważniejszy detal... ale jak udami się znaleźć zdjęcie rudzika wciągającego dżdżownice, to wrzucę.
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 @aff Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z cytowanej przez Ciebie Wikipedii :))) Pozdrawiam :) 1
wierszyki Opublikowano 24 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 Zdążyli podmienić ;-))) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 24 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 rudzik - on stale za czymś goni ale uwielbia ten czar mamony za to tygrysek prawi od rzeczy gdy prawdę powie łeb mu poleci :)) 1
Nata_Kruk Opublikowano 24 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... to prawda. Fajny wiersz i.. lubię te ptaszęta. Sylwek... zgubiłeś spację w.. przede wszystkim. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 24 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ech... nie zgubiłem... Jestem starym dyslekykiem :))). Zobacz jak napisałem wszystkim i najchętniej :))) Dzięki. Pozdrawiam.
andreas Opublikowano 25 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2025 Chyba ze 30 lat temu wkurzył mnie fakt, że nie znam nazw ptaków, które widzę w parkach,lasach, na łąkach. Wyczaiłem w księgarni wspaniały atlas pt "Ptaki Europy i obszaru śródziemnomorskiego" Larsa Jonssona. Są opisane również ich zwyczaje, czym się żywią, gdzie najczęściej występują. Polecam. Pozdrawiam wiosennie.
Alicja_Wysocka Opublikowano 25 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy to jest Rudzik?
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Raczej pan zięba :) @Alicja_Wysocka To jest rudzik :) @Alicja_Wysocka Śpiewający rudzik z YT. :) Pozdrawiam
Alicja_Wysocka Opublikowano 25 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2025 @Sylwester_Lasota Ale cudny :) No i jak kot może zjeść takiego ślicznego ptaszka? Dzięki Sylwestrze :)
poezja.tanczy Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Sylwester_Lasota Wydarzenie, na co czeka To "dopóki", to bezpieka No i się dzieje A wiersz mocny i prawdziwy Brawo! M.
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, nigdy nic niewiadomo. Pamiętam, dawno temu lubiłem kupować atlasy, np: grzybów i było to ciekawe zajęcie, ponieważ lubiłem zbierać grzyby podczas wakacji na wsi, a więc taki atlas był w tym pomocny. @Sylwester_Lasota Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Wiesław J.K. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nic nie trwa wiecznie, ale oby... Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam. Ponoć po siedemdziesięciu latach od zatrzymania aktywności człowieka na Ziemi, natura powróciłaby do pierwotnego stanu. Nie mogę powiedzieć, żebym na to czekał. Pozdrawiam Nasza zdolność niszczenia może obrócić się przeciwko nam, niszcząc przy tym wiele innych gatunków. Również pozdrawiam. :) Pozdrawiam :) Dzięki za wsparcie :) Pozdrawiam. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak kiedyś było. Atlasy, encyklopedie, słowniki były dla ludzi głodnych wiedzy. Najmłodsze pokolenia już chyba nie będą w stanie tego zrozumieć. Ciągle mam braki w ornitologii, ale jeśli uda mi się zrobić zdjęcie przedstawiciela jakiegoś nieznanego gatunku, to wysyłam je wyszukiwarce i w ułamku sekundy mam odpowiedź. Wielka szkoda, że możliwości technologii, w którą się wyposażamy, bardzo często są marnotrawione na głupoty przede wszystkim. No cóż, chyba już taka nasza ludzka natura po prostu. Dzięki za czytanie :) Pozdrawiam. @Alicja_Wysocka Może. I niestety zjada. Rudziki, to bardzo ufne i śmiałe ptaszki. Pozwalają podchodzić do siebie bardzo blisko, często dosłownie na wyciągnięcie ręki. Niestety chyba jednak ta śmiałość nie zawsze popłaca. Średnia długość życia rudzik, szacowana przez ornitologów wynosi zaledwie ok. roku. W tym czasie rudzik musi dorosnąć, znaleźć partnera/partnerkę, założyć gniazdo i wychować następne pokolenie. To jest niesamowite. Dziękuję serdecznie. Pozdrawiam. Edytowane 26 Marca 2025 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 2
Rekomendowane odpowiedzi