Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Andrzej P. Zajączkowski Opublikowano 23 Lutego 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2025 Gdy już łamać skrzydła przestanę O rzeczy dziwnie zwichrowane I pojmę też, że kompromis tkwi Za każdą parą uchylonych drzwi, Gdy Życiu prosto w oczy spojrzę Ze spokojem i zimno mądrze, Życie Prawdę da mi z hojnością, A w zamian - zapłacę młodością. I Sara: When I have ceased to break my wings Against the faultiness of things, And learned that compromises wait Behind each hardly opened gate, When I have looked Life in the eyes, Grown calm and very coldly wise, Life will have given me the Truth, And taken in exchange — my youth. 9
moina Opublikowano 23 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2025 @Andrzej P. Zajączkowski Prawda drogo się ceni ... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Stary_Kredens Opublikowano 24 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2025 Pięknie powiedziane i pewnie to zasługa tłumaczenia , kojarzy mi się wiersz że Smugą cienia Conrada Korzeniowskiego Kredens pozdrawia
Andrzej P. Zajączkowski Opublikowano 24 Lutego 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2025 @Domysły Monika Nie całkiem na temat, ale zabawne. Mark Twain: Prawda jest najcenniejszą wartością jaką posiadamy. Dlatego posługujemy się nią oszczędnie.
Nata_Kruk Opublikowano 24 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2025 @Andrzej P. Zajączkowski .. dobrze, że nam tutaj takie wiersze.. 'ściągasz'.. :)
moina Opublikowano 24 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2025 @Andrzej P. Zajączkowski Z prawdą - bywa jak z racją każdy ma swoją. .."Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości".. Mark Twain. Milknę więc. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Witalisa Opublikowano 24 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2025 @Stary_Kredens - on jednak w "Zwierciadle morza" pisał, że choć stracił (gdy był młody) romantyczne złudzenia, to czar pozostał; pozdrawiam Czytelniczkę Conrada.
Stary_Kredens Opublikowano 24 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2025 @Witalisa tak kocham Conrada, dziś trochę zapomnianego, wielka szkoda Pozdrawiam serdecznie również Kredens
Witalisa Opublikowano 25 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2025 @Stary_Kredens Jeśli mogę spytać: skąd to uczucie? - bo u mnie od strony wody (jestem żeglarzem, słodkowodnym wprawdzie, ale to wystarczyło, by się zachłysnąć tą szczególną prozą).
Stary_Kredens Opublikowano 25 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2025 @Witalisa lubię po prostu prozę Conrada, to w jaki sposób pisze , czy ja wiem czy to ma takie znaczenie że wiele z jego powieści osnutych jest wokół morza, to dodaje pewnego smaku, ale w gruncie rzeczy pisze o ludzkim losie i w sumie mało optymistyczne są jego opowieści, no bo takie jest życie, to nie bajki albo romanse gdzie wszystko się dobrze kończy. Też je czasem dobrze poczytać. Jeśli chodzi o wodę to mieszkałam nad rzeką Brdą. Sama nauczyłam się pływać i to tyle. Pozdrawiam serdecznie Kredens
Witalisa Opublikowano 25 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2025 @Stary_Kredens Proszę mi wierzyć, że sama terminologia żeglarska ma swoisty wpływ na klimat opowiadań, dlatego byłam ciekawa, czy "na sucho" jego styl też zachwyca. Dziękuję za refleksje i również serdecznie pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi