Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Deonix_ Opublikowano 25 Stycznia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 spróbujmy zobaczmy dzisiaj wcale nie chcę być perfekcyjna nie musimy przeszklić się w kryształ starczy ślina trochę dymu z zapiecka stęchły zapach półmroku przy domowym ognisku smołą nocy mnie smaruj w podkołdrzanym ukropie póki się nie roztopię a później możemy wspomnienie zapisać na czystej pościeli albo na zawsze wyrwać splamioną kartkę z zeszytu 13
Wiechu J. K. Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Deonix_Czysta kartka, kartka w linię i kartka w kratkę. Przypomina to podstawówki ławkę. Pozdrawiam! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Deonix_ Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Wiesław J.K. W podstawówce takie zabawy to by były okrzyknięte deprawacją dzieci i młodzieży :) Chociaż... ja sama miewam szkolne fantazje, ale to akurat nie tu.. xd Aczkolwiek miło mi poznać Twoje spojrzenie i skojarzenia :) Serdecznie :)) Deo
Wiechu J. K. Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Deonix_ @Deonix_O jakich zabawach mówisz? O jakiej deprawacji? O jakich skojarzeniach? O jakim spojrzeniu? Wspomniałem o zeszytach jakie pamiętam z podstawówki, lata 60 i 70 ubiegłego stulecia. Obejrzyj powyższe zdjęcia! Edytowane 25 Stycznia 2025 przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji)
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 I tak też można Łukasz Jasiński 1
Deonix_ Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Wiesław J.K. Rozumiem, rozumiem. Zeszyty jak zeszyty, sama w podobnych pisałam, chociaż to było znacznie później. Ale ławki już mieliśmy inne, lżejsze, bardziej stolikowato-biurkowe. A co do deprawacji, to był po prostu taki żarcik w kontekście powyższego utworu, nic nadto :) Ale niedospana jestem ostatnio, więc mi dziwne (niekoniecznie zrozumiałe) dowcipy wychodzą :) Deo @Łukasz Jasiński Ano można :) Dziękuję :) Deo @FaLcorN @Radosław Dziękuję bardzo również :) Deo 1
Wiechu J. K. Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Deonix_ Nie ma sprawy! Tak! Żarty bywają różne, a ich zrozumienie bywa opaczne. Dziękuję za sprostowanie. Pozdrawiam serdecznie! 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 od wieków ślina starczyła zawsze a teraz pragniesz aż smoły nocy ja zaś olejek słońcu ukradnę zbiorę z promiennych jasnych warkoczy i zostaw ukrop ten podkołdrzany już się rozpływasz w cieple mych dłoni w zimowym słońcu są zakochani ciałem ciut starzy sercem zbyt młodzi :) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Jacek_SuchowiczTo prawda Jacku :-) Pozdrawiam!
Rafael Marius Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z zeszytu można wyrwać, ale z pamięci znacznie trudniej. 2
poezja.tanczy Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Deonix_ Bo wspominać, może warto Ciemną nocą, nieodpartą Fanie napisane Zostaje w człowieku M. 1
Czarek Płatak Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 Dobrze Cię znowu 'widzieć' Deo . Do tego w dobrej formie;) Pozdróweczki na Nowy Rok Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Nata_Kruk Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Deonix_ ... "Na brudno".. czyli, jakby w brudnopisie zapisane myśli... jest w treści drugie 'denko' (?).. życie pod wspólnym dachem i.. smoła nocy.. która jest czymś, czego peelka wolałaby nie doświadczać.. chyba dobrze czytam (?) Ostatnia strofka... nie chciałabyś.. "a później".. jako samodzielny wers i "na zawsze" - kończy, co Ty na to.? a później możemy wspomnienie zapisać na czystej pościeli albo wyrwać splamioną kartkę z zeszytu na zawsze
Deonix_ Opublikowano 26 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 @Jacek_Suchowicz Mmm, ładnie :) Dziękuję :) Deo @violetta Mhm :) Dzięki :) Deo @Rafael Marius To prawda :) Dziękuję za obecność :) Deo @iwonaroma Dziękuję, bardzo mi miło :)) Deo @poezja.tanczy Baaardzo mi miło, że zostaje :) Dziękuję i pozdrawiam! Deo @Czarek Płatak Ciebie również :) Dziękuję serdecznie i pozdrawiam! Deo 2
Deonix_ Opublikowano 26 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2025 (edytowane) @Nata_Kruk Co do ostatniej zwrotki, to pierwotnie ona wyglądała tak: a później możemy wspomnienie na czystym podkładzie zapisać albo na zawsze już wyrwać splamioną kartkę z zeszytu I tutaj mogę faktycznie pomyśleć nad Twoimi propozycjami. Ale wcześniejsze? Hmmm, nie wydaje mi się, żeby te "powtórzenia" były drażniące, "wystarczy", wg mnie za bardzo wydłuża frazę. Na brudno, jak najbardziej, ma drugie dno :) A co do smoły nocy, to Ci powiem - i tak, i nie :) Jak zawsze przy przełamywaniu własnych granic - ekscytacji towarzyszą obawy :) Dzięki za zatrzymanie się :) Pozdrawiam :) Deo P.S. Poza tym - no wiesz, to jednak na brudno, więc idealnie być nie musi ;p @Domysły Monika Pięknie dziękuję :) D. Edytowane 26 Stycznia 2025 przez Deonix_ P.S. (wyświetl historię edycji) 1
andreas Opublikowano 27 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2025 Fajny ten "podkołdrzany ukrop". 1
Nata_Kruk Opublikowano 27 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... nie napisałam nigdzie, że są.. drażniące... Mnie frazy nie.. wydłuża... :) ale Ty decydujesz. Dziękuję za odzew na post.
Deonix_ Opublikowano 27 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2025 @andreas Miło mi, dziękuję :) D. @Nata_Kruk :) 1
Rekomendowane odpowiedzi